Cel mai modern spital de stat din România va fi gata în 2019 şi va costa 68 de milioane de euro
Deşi pare greu de crezut, în România nu s-a mai construit un spital de stat dinainte de 1989! Da, clinici şi spitale particulare au apărut prin toată ţara.
De Redactia Observator la 17.10.2017, 17:08- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
Deşi pare greu de crezut, în România nu s-a mai construit un spital de stat dinainte de 1989! Da, clinici şi spitale particulare au apărut prin toată ţara. Însă o unitate medicală de stat, nu. Autorităţile din Mioveni au decis să schimbe această situaţie şi - până în 2019 - vor finaliza primul spital de stat post-revoluţionar.
O construcţie între zidurile căreia se vor salva vieţi. E menirea noului Spital din Mioveni, primul construit în sistemul public după 89. Încetul cu încetul, unitatea medicală prinde viaţă. "Aici avem un bloc operator cu 4 săli de operaţie. Mai avem două săli de operaţie la etajul doi, ATI, sterilzarea, sterilizarea are dotări de ultimă generaţie. Şi saloanele pentru cardiologie intervenţională."
Nu mai puţin de şapte secţii va avea spitalul. Secţiile vor veni în ajutorul multora dintre pacienţii care, până acum, mergeau kilometri buni până să ajungă să-i vadă un medic. Ion Georgescu, primar Mioveni: "Dacă v-aţi tăiat cu cuţitul şi vă trebuiesc două copci. Nu aveam mica chirurgie. Trebuia să meargă la Piteşti. Nu mai avem maternitate din anul 2000. Fetele nasc la Bucureşti, la Braşov, la Curtea de Argeş. Nu este păcat să nu ai o unitate spitalicească la tine acasă?"
Nu vor avea o simplă unitate medicală, ci una modernă, cu aparatură performantă. În plus, o problemă gravă va fi rezolvată: "La spitalul acesta, dezvoltarea microbilor spitaliceşti practic este imposibilă. Toate sălile de opraţie sunt dotate cu filtre. Ventilaţia este practic asigurată, puritatea aerului va fi de 99,99%. Şi presiunea din interior va fi pozitivă, ceea ce va face ca aerul exterior să nu poată pătrunde în sălile de opraţie."
177 de paturi vor fi disponibile în total. Plus aparate precum computer tomograf, echipament de rezonanţă magnetică nucleară (RMN), angiograf și echipament radiologie. Toate acestea dispuse pe şase etaje, cu o suprafaţă totală de 18.000 de metri pătraţi. Şi un buget pe măsură: 68 de milioane de euro. E preţul pe care autorităţile sunt dispuse să-l plătească pentru sănătate. Spitalul îşi va primi primii pacienţi în 2019.