De Bobotează, localnicii dintr-un sat din Bistrița-Năsăud se costumează pentru a alunga spiritele rele
Ajunul de Bobotează a fost plin de tradiţii. Într-un sat din Neamţ, preotul din localitate, cot la cot cu localnicii, a înălţat în faţa bisericii o cruce de gheaţă
De Redactia Observator la 06.01.2016, 13:32- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Ajunul de Bobotează a fost plin de tradiţii. Într-un sat din Neamţ, preotul din localitate, cot la cot cu localnicii, a înălţat în faţa bisericii o cruce de gheaţă. Iar în Bistriţa-Năsăud, zeci de oameni au colindat, din casă în casă, costumaţi în vârcolaci sau vrăjitoare ca să alunge spiritele rele.
Este un obicei străvechi, un obicei de iscodire a caselor.
Datează de mult, mult timp şi tinerii, mai ales feciorii de însurat, şi fetele se mascau pentru a intra în casele viitorilor socrii sau soacre pentru a vedea ce au, cu cine vorbeşte fata sau feciorul, ce zestre au.
Dacă acum zeci de ani, femeile se costumau în bărbaţi şi invers, acum, pe uliţele satului îşi fac apariţia strigoi, fantome, vârcolaci, preoţi sau vrăjitoare.
Obiceiul din ajunul Bobotezei are între 500 şi 700 de ani. "Hâzii" din Chintelnic reprezintă moartea, bolile sau războiul, în speranţa că întreaga comunitate va fi ferită de aceste nenorociri în anul în curs.
Şi în Neamţ, în ajun de Bobotează, tradiţiile au fost respectate cu sfinţenie. O cruce de gheaţă a fost înălţată în faţa bisericii din localitatea Brusturi. Cu o drujbă, chiar preotul s-a ocupat de tăiatul bucăţilor, cot la cot cu enoriaşii.
Tot preotul a fost, ieri dimineaţă, şi pe iazul din care s-a tăiat bucata de gheaţă. În faţa bisericii, bucăţile de gheţă atent aranjate şi şlefuite vor rămâne pentru o săptămână.