De sărbători, românii au băut 50 de milioane de litri de vin
Munti de friptură, mii de cozonaci şi râuri de vin. Cam atât au mâncat şi au băut românii de sărbători. Peste un milion şi jumătate de porci au fost sacrificaţi în ferme şi gospodării, iar friptura a fost stropită cu 50 de milioane de litri de vin.
De Redactia Observator la 02.01.2014, 20:35Mii de oameni, coşuri pline ochi cu vrute şi nevrute şi zeci de milioane cheltuite. Asta se întâmpla înainte de sărbători în mai toate magazinele din ţară.
Listele au fost lungi iar comercianţii au dat lovitura. Peste un milion şi jumătate de porci s-au transformat în fripturi, cârnaţi şi caltaboşi.
Domnul Gheorghe a vândut înainte de Crăciun şapte porci de peste o sută cincizeci de kilograme fiecare. A fost un an bun, dar întotdeauna e loc pentru mai bine. Mai are porci şi acum de vânzare şi i-a scos la promoţie.
A rămas pentru promoţie pe anul ăsta 2014, care vine primul şi dă banul ăla o ia, deci Gica i-a stai tu şi discută cu tataie, mai lăsăm la preţ, mai vedem noi care o fi, spune crescătorul.
Dacă înainte de sărbători carnea de porc s-a vândut cu 9, 10 lei kilogramul, acum gospodarii lasă preţul până la şapte lei.
Vedete absolute pe masa de sărbători au fost şi cozonacii. Aproape opt milioane de bucăţi au plecat din rafturile magazinelor direct în casele românilor.
S-au vândut cu aproape un milion de cozonaci mai mulţi ca anul trecut, spun producătorii, care acum, după sărbători, pentru a nu rămâne cu marfa pe stoc au mai lăsat la preţ.
Iar cine n-a luat cozonacul din raft şi l-a făcut acasă, a cumpărat aproape toate ingredientele.150 de milioane de ouă au cumpărat românii, nu într-un an ci doar în luna decembrie. Astfel, oul a devenit cel mai cumpărat produs din ultimele 30 de zile.
Şi la aşa mese bogate au curs râuri de vin. Roşu sau alb, sec sau dulce, nu mai puţin de 50 de milioane de litri de vin au umplut de bucurie inimile românilor cu prilejul acestor sărbători de iarnă.
Chiar dacă cifrele par fabuloase reprezentanţii patronatelor din domeniul produselor alimentare sunt de altă părere.
Nu se pare că a fost un an mai bun decât anul trecut, un decembrie mai bun decât anul trecut. Anul trecut a fost un decembrie, deci sărbători slabe, n-au fost vânzări formidabile de sărbători, acum doi ani au fost vânzări bune, a declarat reprezentantul ROMALIMENTA.
Bilanţul şi cifrele exacte cu vânzările de la acest sfârşit de an vor fi gata la sfârşitul lunii ianuarie.