Debutul sezonului estival, un succes conform autorităţilor
Deschiderea sezonului estival a fost un succes. O spune chiar şeful ministerului Turismului, Bogdan Trif. Oficial, numărul turiştilor s-a dublat, comparativ cu anul trecut. Iar locurile de cazare pentru vacanţa de vară se vând ca pâinea caldă. Mai ales că bugetarii primesc vouchere de vacanţă.
De Redactia Observator la 02.05.2019, 18:14Deschiderea sezonului estival a fost un succes. O spune chiar şeful ministerului Turismului, Bogdan Trif. Oficial, numărul turiştilor s-a dublat, comparativ cu anul trecut. Iar locurile de cazare pentru vacanţa de vară se vând ca pâinea caldă. Mai ales că bugetarii primesc în continuare vouchere de vacanţă. Hotelierii au însă emoţii pentru că nu reuşesc să găsească angajaţi.
După ce a petrecut o noapte în vamă, ministrul Turismului a mers de la petrecere la o conferinţă de presă şi a venit cu veşti bune. Sezonul estival a început cu dreptul anul acesta.
70 la sută din locurile de pe litoral, deja rezervate
Bogdan Trif, ministrul Turismului: Avem 70 la sută din locurile de pe litoral deja rezervate. Ne dorim ca din sectorul turistic să facem pricipalul motor al economiei româneşti
În minivacanţa de Paşte şi 1 Mai, litoralul a atras de două ori mai mulţi turişti decât anul trecut. Iar oficialii aşteaptă să bată recordul la final de sezon.
Mai ales că bugetarii vor primi, în continuare, vouchere de vacanţă, care au rezolvat multe dintre problemele cu care se confruntă sectorul turistic. Fiscalitatea s-a redus, iar investiţiile sunt într-un trend ascendent.
Nicolae Bucovală, prim-vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc: La capitolul investiţii nu stăm rău. Se vede de la an la an că litoralul arată altfel
Mohammad Murat, președinte FPTR: Am obţinut vouchere de vacanţă, TVA de 5 la sută, salariul minim pe economie pentru străini la fel ca pentru români, e bine, suntem bine
Pierdem 5 miliarde de euro din cauza lipsei forţei de muncă
Ar mai fi însă ceva, lipsa forţei de muncă. Iar turismul pierde mulţi bani din această cauză.
Mohammad Murat, președinte FPTR: Multe unităţi nu deschid că nu avem forţă de muncă. Cerem ministerului să ne ajute să eliminăm birocraţia privind întocmirea actelor necesare pentru aducerea forţei de muncă
Specialiştii spun că România pierde 5 miliarde de euro din cauza lipsei angajaţilor şi au o oferit şi o soluţie, aducerea unor oameni din străinătate, în special din Etiopia.
Rămâne însă de văzut dacă autorităţile vor face demersuri în acest sens.