Apa potabila, o raritate pentru locuitorii Deltei Dunarii
De departe sau din poze, Delta Dunarii e un paradis. Localnicii lupta, de ani de zile, cu nepasarea autoritatilor, bolile si inundatiile. Beau apa direct din Dunare, locul unde combinatele deverseaza deseuri chimice.
De Redactia Observator la 10.06.2013, 20:29Nu au medici, nu au scoli, nu au drumuri si traiesc de pe o zi pe alta. In 20 de ani, oficialii au pus la punct Rezervatia doar pe hartie. Niciunul dintre planurile marete nu s-a concretizat.
Bea cu pofta apa luata direct din Dunare. Vasile Musat isi potoleste setea astfel de 58 de ani. E unul dintre cei aproape 5.000 de locuitori ai Deltei care nu au acces la apa potabila.
Traieste in localitatea Tudor Vladimirescu, situata la nici cinci minute de mers cu barca de Tulcea. In urma cu un an, autoritatile au terminat lucrarile la canalizare, insa oamenii nu au bani sa se branseze.
Asa se face ca aproape jumatate din populatia Deltei are probleme grave de sanatate.
In ultimii 20 de ani, au existat zeci, poate chiar sute de proiecte, care ar fi trebuit sa salveze Delta Dunarii. Totul a ramas doar pe hartie. In ultimii ani a aparut si poluarea: activitatea combinatelor si a santierelor navale, de pe malul Dunarii, s-a intensificat.
In Delta, nu exista gropi de gunoi, iar de la Revolutie incoace, autoritatile au reusit sa construiasca trei statii de epurare, care nu functioaneaza inca la capacitate maxima. Mare parte din rezidurile menajere, dar si industriale, ajung in fluviu.
In 2004, oficialii au pus pe hartie toate problemele oamenilor din Delta si au promis ca aproape 200 de milioane de euro vor fi investiti in infrastructura si utilitati publice. A fost doar o promisiune.