Antena LIVE

Curs valutar

Copiii cu boli de inimă, tot mai dependenţi de specialiştii străini

Pentru copiii care se nasc cu probleme cardiace viaţa începe ca o loterie. Avem medici şi aparatură ca să îi salvăm doar pe unii dintre ei. Îi trimitem în străinătate, pentru că la noi sunt prea puţini specialişti. Şi astfel, copii cu grave probeme rămân pe liste de aşteptare.

De la 24.01.2020, 22:00
WhatsApp
Vezi și:

Pentru copiii care se nasc cu probleme cardiace viaţa începe ca o loterie. Avem medici şi aparatură ca să îi salvăm doar pe unii dintre ei. Îi trimitem în străinătate, pentru că la noi sunt prea puţini specialişti. Şi astfel, copii cu grave probeme rămân pe liste de aşteptare. Din păcate, o parte din bebeluşi nu supravieţuiesc. În ţară, avem şase centre dedicate lor. Doar pe hârtie. În realitate se operează continuu în doar două spitale. În alte două centre din Bucureşti, copiii au salvare doar când vin medici străini. 

Pe această masă de operaţie, un băieţel de şapte zile primeşte o nouă viaţă. În jurul lui sunt medici români și străini. Copilul suferă de transpoziţie de vase mari, adică artera pulmonară este poziţionată în locul aortei şi invers. Doctorii i-au oprit inima două ore ca să i-o repare.

În acest timp, un aparat a preluat funcţiile ei şi ale plămânilor. Dacă nu ar fi fost operat acum, copilul ar fi murit. În sala de operație, echipa lucrează ca și cum ar fi un singur om. Inima secţiei e medicul Tammam Youssef care a studiat în ţara noastră, apoi a plecat în străinătate. De şapte ani vine lunar în România să repare inimile copiilor noștri.

Tammam Youssef, medic cardiochirurg: Este un dar de la Dumnezeu, dar România în special ... Îmi face mare plăcere alături de colegii mei cu care am învăţat să punem o piatră în dezvoltarea acestei medicine 

Toate paturile din Terapie Intensivă sunt pline cu copii salvaţi în ultimele patru zile. O mamă își atinge pentru prima oară după operație fetița. În alt salon, un iepuraș veghează continuu un băiețel. S-a născut cu o gravă problemă cardiacă, dar abia al treilea medic la care a ajuns i-a pus diagnosticul corect. 

Ianida Dina, mama lui Victor: Sunt oameni extraordinari, am rămas surprinsă cât de sufletişti sunt. Copilul meu este bine datorită lor

Victor împarte salonul cu o fetiță abandonată de părinti când avea mai mare nevoie de ei. A fost adusă la Spitalul Marie Curie când viaţa îi atârna de un fir de aţă. Medicii au operat-o, i-au oferit dragoste, iar un asistent a chemat preotul și a botezat-o: "A avut o malformaţie foarte gravă şi incompatibilă cu viaţa. Acum e bine. Are nevoie de 15 zile ca să-şi reia plămânul activitatea".

În jur de 1.000 de inimi au fost reparate din 2013 şi până astăzi în Centrul de cardiologie şi cardiochirurgie pediatrică de la Spitalul Marie Curie. Dar pe listele de aşteptare mai sunt mulţi copii care au nevoie de intervenţii pe cord. 

Cazurile sunt evaluate periodic, iar o dată pe lună, medicii străini se întorc în ţara noastră şi operează gratuit. Următoarele intervenţii vor fi făcute la mijlocul lunii februarie.

Zeci de medici şi asistenţi au fost formaţi în ultimii ani în această secţie. Doctorii spun că în trei ani vor face toate tipurile de operaţii la Marie Curie, iar centrul va deveni autonom.

Irina Mărgărint, medic chirurg: Am fost plecată în rezidenţiat în Franţa şi după ce am terminat specialitatea m-am angajat aici. Nu plec pentru că nu am niciun motiv pentru care aş vrea să plec. Mă simt bine aici, iar echipa de aici chiar face totul

Copiii cu probleme cardiace pot fi operaţi oricând la Târgu Mureş şi la Cluj Napoca. Autorităţile promit că vom avea alte secţii şi la Timişoara şi Iaşi. 

Laurenţiu Brăescu, medic rezident chirurgie cardiovasculară Timişoara: Centrul de la Timişoara, în momentul de faţă, operează adulţi dar este un proiect în care vrem să deschidem şi copii şi atunci venim aici să ne pregătim. Sigur vreau să urmez drumul ăsta în România

Andrei Ţăruş, medic specialist chirurgie cardiovasculară Iaşi: Acum doi ani, în urma unui incendiu, practic... blocul de la Iaşi a devenit nefuncţional. Copiii vin pentru stabilirea diagnosticului, vin pentru evaluare cardiologică, pentru monitorizare post operatorie dar în ceea ce priveşte tratamentul chirurgical suntem nevoiţi să-i redirecţionăm spre alte centre

În Capitală, mai există o secţie de cardiochirurgie pediatrică la Spitalul Grigore Alexandrescu. Acolo se operează doar când vin medici străini. 

Ema Schweninger
bucuresti cluj napoca targu mures marie curie spital copii inima
Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unei înşelătorii pe WhatsApp?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Singura propoziție din limba română care se citește la fel din ambele capete....
Fanatik.ro
Publicat 16.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Zelenski: Rusia se pregătește să trimită 100.000 de soldați în Belarus,...
spotmedia.ro
Publicat 13.02.2025
Iluzie optică virală | În această imagine sunt 4 lei, nu doar 2. Găsiți-i pe...
Gandul
Publicat 16.02.2025
Care este probabilitatea ca asteroidul Bennu să lovească Pământul şi să...
Adevărul
Publicat 16.02.2025
Laurențiu Reghecampf a cerut-o în căsătorie Corina Caciuc! Cum a reacționat...
A1
Publicat 16.02.2025
Horoscopul zilei de 17 februarie 2025. Racii sunt sfătuiți să gândească...
CaTine
Publicat 16.02.2025
Ce ținute poartă Alexandru Papadopol și Cristiana Luca la nunta lor! Actorul...
spynews.ro
Publicat 14.02.2025
Începe procesul Simonei Halep la New York! Avocații româncei au obținut o...
GSP
Publicat 11.02.2025
Care sunt cele mai „inutile” facultăți din România. Cu greu îți găsești...
Click.ro
Publicat 15.02.2025
Singurul mamifer cu sânge rece a uimit experții. Creatura neobișnuită a...
Useit
Publicat 16.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Schema banală prin care contabila și casiera au furat 360.000 de lei din bugetul...
libertatea.ro
Publicat 16.02.2025
Sam Asghari a vorbit despre relația lui cu Britney Spears. Cei doi s-au cunoscut...
ZU
Publicat 16.02.2025
Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde
Hello taste
Publicat 12.02.2025
Cum să sprijini copilul prin validarea emoțiilor sale
Deparinti
Publicat 15.02.2025
Fiica regretatei Lorena Rojas are 11 ani. Cum a crescut Lucianna alături de sora...
Happy
Publicat 14.02.2025
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele...
BZI
Publicat 12.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Rinita alergică sau „febra fânului”. Cauze, simptome și tratament
Medicool
Publicat 16.02.2025