SPECIAL! Descoperiri facute din greseala
Arhimede a descoperit hidrostatica, in timp ce facea baie! Newton a descoperit gravitatia dupa ce i-a cazut un mar in cap
De Redactia Observator la 03.06.2013, 21:02Asadar, se pare ca marile descoperiri ale stiintei s-au bazat pe intamplari aparent banale. Exista insa o alta serie de inventii, care au aparut in urma unor greseli.
In 1853, un bucatar din New-York a inventat chipsurile din cauza unui client enervant. Ori de cate ori intra in respectivul restaurant, barbatul comanda garnitura de cartofi prajiti, pe care ii trimite de fiecare data inapoi la bucatarie, pe motiv ca acestia sunt prea moi si prea imbibati cu ulei. Acest lucru s-a intamplat de 10 ori, pana cand bucatarul a taiat cartofii subtire de tot, i-a prajit bine de tot si a presarat pe ei sare din belsug. Clientul carcotas a fost multumit, asa ca noua reteta a fost introdusa in meniul zilnic.
Inghetata la cornet a aparut datorita unei asocieri intre o firma care mergea bine si o firma care era in prag de faliment. Se intampla in 1904. Firma care mergea bine era, desigur, cea care vindea inghetata. Firma care mergea prost facea napolitane. Doar ca vanzatorii de inghetata se confruntau cu o problema majora. Erau atat de solicitati, incat nu le ajungeau niciodata cupele. Asa ca au comandat cupe din napolitane de la vecinii mai putin norocosi si astfel a luat nastere inghetata la cornet.
Materialul supraelastic a fost descoperit in 1856, de un tanar chimist care cauta un remediu pentru malarie. Ce-a amestecat, ce n-a amestecat, cert este ca a obtinut doar o mazga dubioasa. Singurul lucru care l-a impiedicat sa o arunce a fost culoarea superba pe care o capatase amestecul. Iar dupa ce "mazga" s-a uscat, a constatat ca este maleabila si foarte rezistenta. Chimistul habar nu avea ca, la un moment dat, va revolutiona industria modei.
Fulgii de porumb au fost descoperiti de un tanar care isi ajuta fratele sa gateasca pentru pacientii unui spital de boli psihice. La un moment dat, a uitat niste aluat din malai afara, in plin soare. Dupa cateva ore, a constatat ca aluatul se faramita si avea un gust excelent. Asa ca a luat castronul cu aluat si l-a bagat in cuptor. Rezultatul il cunoastem si stim deja ca merge perfect cu lapte sau cu iaurt.