Sute de tone de deşeuri menajere descoperite în Portul Constanţa, importate din Marea Britanie
Este anchetă în Constanţa, după ce poliţiştii Gărzii de Coastă au descoperit 16 containere cu deşeuri menajere, aduse în ţară cu acte false. Transportul ilegal a fost găsit pe o navă olandeză venită din Marea Britanie în Portul Constanţa Sud Agigea.
De Andreea Filip la 21.02.2020, 21:37- Sute de tone de deşeuri menajere au fost descoperite în Portul Constanţa, importate din Marea Britanie
- Este al cincilea transport de acest fel în ultimii doi ani
Este anchetă în Constanţa, după ce poliţiştii Gărzii de Coastă au descoperit 16 containere cu deşeuri menajere, aduse în ţară cu acte false. Transportul ilegal a fost găsit pe o navă olandeză venită din Marea Britanie în Portul Constanţa Sud Agigea. Anchetatorii spun că nu ar fi primul transport ilegal de acest fel şi că România are porţile deschise pentru importul de deşeuri, în lipsa unor reglementări mult mai stricte.
Biberoane vechi, biciclete ruginite, produse electrocasnice stricate sau chiar peruci. Sunt câteva dintre deşeurile descoperite de anchetatori în 16 containere venite din Marea Britanie în Portul Agigea. Pe hârtie apar drept obiecte de uz caznic second-hand.
Anchetatorii spun însă că 70% sunt gunoaie, iar restul de 30% - obiecte tratate chimic.
Procurorii spun că este al 5-lea transport de acest fel. Vorbim în total de 50 de continare care au adus în România peste 2.000 de tone de deşeuri doar în ultimii doi ani.
Importul ilegal a fost făcut de o firmă care are puncte de lucru în Bucureşti şi Ilfov. În acte apar doi români de 36 şi 33 de ani, dar şi un britanic de 34 de ani.
Alexandra Cîrstea, purtător de cuvânt Garda de Coastă: Polţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de exportul sau importul de deşeuri cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu şi folosirea de acte nereale la autoritatea vamală
Descoperirea de azi scoate la iveală un fenomen grav: România devine groapa de gunoi a Europei.
Teodor Niţă, procuror de caz: Cu ocazia celei de-a 8-a luni de evaluare făcută de experţii Consiliului Europei, statul român a fost obligat să ia anumite măsuri pe linia de protecţie a mediului. Niciuna dintre aceste măsuri nu s-a implementat
Câtă vreme autorităţile române nu opresc fenomenul, alte ţări din Europa vor continua să aducă aici deşeuri. De ce? Pentru că este ieftin. Depozitarea costă doar 17 euro pe tonă, în timp ce în Anglia, de exemplu, preţul ajunge la 500 de euro.