Dilema celor care ţin post: au voie sau nu să consume fructe de mare. Părerile reprezentanţilor Bisericii nu sunt unanime
Gurmanzii suferă mult în perioada postului. Ce facem cu fructele de mare, relativ recent intrate în meniul românilor, însă? Le putem consuma? Unele voci spun da, altele un "nu" categoric. Fructele de mare au însă un statut aparte în discursul Bisericii, care s-a adaptat gusturilor şi vremurilor pe care le trăim.
De Redactia Observator la 17.03.2021, 22:20- Dilema pentru cei care ţin post: pot sau nu consuma fructe de mare
- Părerile oamenilor şi ale reprezentanţilor Bisericii sunt împărţite
Fructele de mare conțin proteine de bună calitate şi grăsimi sănătoase. Mai mult, se prepară cât ai zice...peşte! Hrănitoare, gustoase şi uşor de gătit. Dar avem voie să le mâncăm în perioada postului?
''Eu zic că nu…şi eu sunt de părere că nu. Intră la categoria peşte? Eu aşa mă gândesc.''
''Nu ştiu sa vă spun sigur de creveţi, de astea. S-ar putea să nu se mănânce, ştiţi de ce? Că peştele, zic eu, este tot cam acelaşi cu ele.''
''Eu zic că sunt permise după părerea mea.''
Nici reprezentanţii Bisericii nu par că s-au pus de acord
Nici măcar reprezentanţii Bisericii nu au păreri unanime.
Ionel Popescu, Arhiepiscopia Timișoarei: După anul 1990 s-au deschis granițele și foarte muți compatrioți au călătorit în zonele mediteraneene. Şi atunci au început să fie consumate şi la noi. Mai ales în perioada de post. Întrucât aceste fructe de mare nu intră în categoria vieţuitoarelor care au sânge.
Însă Patriarhia Ortodoxă are altă părere. "Fructele de mare sunt asimilate consumului de peşte în post, deci ele se consuma în zilele în care exista aşa-numita dezlegare, duminica sau în alte zile de sărbătoare". Aşa că mai avem de aşteptat până pe 25 martie, de Buna Vestire.