Din toamnă, toate manualele de clasa a V-a vor avea, pe lângă CD-uri, un stick cu alte informaţii decât cele din cărţi
Autorităţile vor să digitalizeze sistemul de învăţământ românesc. Copiii vor face lecţii şi exerciţii pe calculator. Problema este că în mai mult jumătate din şcolile din mediul rural, nu există calculatoare funcţionale, unele nu au curent electric, iar mulţi elevi nu au un computer acasă.
De Redactia Observator la 23.02.2017, 21:59Autorităţile vor să digitalizeze sistemul de învăţământ românesc. Copiii vor face lecţii şi exerciţii pe calculator. Problema este că în mai mult jumătate din şcolile din mediul rural, nu există calculatoare funcţionale, unele nu au curent electric, iar mulţi elevi nu au un computer acasă.
Două lumi, acelaşi sistem de învăţământ - unul digitalizat, de anul viitor. La şcoala din localitatea Poiana, calculatoarele din laboratorul de informatică sunt obiecte de mobilier. Sunt 17 elevi, la 2 calculatoare bune.
Copiii se chinuie să ajungă la şcoală, atunci când e vreme rea, pentru că drumul e desfundat şi picioarele le intră în noroi, până la genunchi.
Diana este olimpică şi are numai note de zece. Are calculator acasă, dar e vechi şi nu ar putea să-l folosească pentru teme.
E totuşi un caz fericit, ştie să deschidă un calculator şi să folosească un stick.
La şcoala 55, din Capitală, elevii folosesc deja calculatoarele ca să facă referate la diferite materii. Laboratoarele sunt dotate, iar elevii au computere acasă. Pentru ei, schimbarea nu va fi prea mare.
Doar că pe suport electronic nu vor fi toate informaţii din manual. Pe lângă lecţii, stick-urile vor cuprinde jocuri interactive şi exerciţii suplimentare.
Oficialii se apropie de finalizarea programei şcolare. În perioada următoare, editurile vor începe să tipărească toate cărţile.
Ministerul dă asigurări că editurile se vor încadra în termen, mai ales că vor plăti de două ori mai mult pe manuale, decât până acum, adică chiar şi zece lei, pentru o carte.
Părinţii se tem că până la urmă ei vor ajungă să scoată mai mulţi bani din buzunar, în cazul în care manualele nu vor fi gata la timp, sau profesorii vor cere alte cărţi, decât cele puse la dispoziţie de autorităţi.