Direcţia de Sănătate Publică Dolj încalcă procedurile în timp de criză
În lupta cu coronavirusul există instituţii ale statului a căror activitate face diferenţa între viaţă şi moarte. Printre ele, direcţiile de sănătate publică. Ele sunt cele care trebuie să gândească setul de reguli necesare în timp de criză şi să urmărească respectarea lor.
De Redactia Observator la 07.04.2020, 17:03În lupta cu coronavirusul există instituţii ale statului a căror activitate face diferenţa între viaţă şi moarte. Printre ele, direcţiile de sănătate publică. Ele sunt cele care trebuie să gândească setul de reguli necesare în timp de criză şi să urmărească respectarea lor.
Atunci când chiar DSP încalcă procedurile, suntem lăsaţi în voia hazardului şi dezarmaţi în faţa pericolului mbolnvirii. Un astfel de exemplu este Direcţia de Sănătate Publică Dolj.
Deşi responsabilă cu strategia de luptă împotriva virusului ucigaş, Direcţia de Sănătate publică din Dolj pare că se luptă, mai degrabă, cu propriile proceduri. Neregulile se ţin lanţ, iar scandalurile în care e implicată instituţia sunt la ordinea zilei.
Prima care a declarat război deschis direcţiei este primăria Craiova, care acuză DSP că a blocat două maternităţi. Practic, după ce a cerut înfiinţarea unei secţii speciale pentru gravide infectate cu coronavirus, DSP nu s-a mai grăbit sa o şi avizeze.
Mihail Genoiu, primarul Craiovei: Au preferat să blocheze funcționarea acestei locații. Paradoxul nu se oprește aici, merge mai departe, acolo unde secția din Valea Vlăicii e și ea nefuncționala pentru că DSP ul nu mai dirijează la secția de maternitate din Valea Vlăicii decât urgențe
Abia după aceste acuzaţii, DSP a reuşit să avizeze noua secţie.
Altă zi, alte nereguli. În Craiova, dezinfecţia scărilor de bloc este şi ea blocată. Asta după ce DSP a aprobat folosirea unei substanţe de uz veterinar, care nu este recomandată în spaţii de locuit. Şi-a dat seama că a greşit, a oprit acţiunea, iar firma de salubritate a fost amendată.
Cristina Ghenea, reprezentant Salubritate Craiova: Până la momentul sistării intervenţiei noatre, am intervenit în 500 de scări de bloc din municipiul Craiova pentru efectuarea dezinsectie.
Ştefan Popescu, reprezentant DSP Dolj: Ei au solicitat o consultanţă de la noi. Li s-a răspuns că pot să folosească substanţa respectivă în spaţii deschis şi închise. Inspectorii sanitari de stat au descoperit ca aceasta substanţă este recomandata în exterior şi in interior, dar în spaţii care se aerisesc şi în care nu sunt oameni. Şi din cauza asta, au interzis substanţa şi au dat amenda.
Şi procurorii au deschis o anchetă penală după ce au ieşit la iveală încălcări grave ale ordonanţelor militare. Reprezentanţii DSP ar fi permis ieşirea din carantină a unor persoane care au însoţit un pacient confirmat pozitiv COVID-19. Şi în acest caz reprezentanţii DSP se încurcă în explicaţii.
Ştefan Popescu, reprezentant DSP Dolj: Din cele 13 persoane care au terminat perioada de carantină, 10 au primit adeverinţa şi copia după buletinul negativ de testare, iar trei au primit doar adeverinţă de efectuare a perioadei legale de carantină, deoarece rezultatul testelor nu a fost încă eliberat.
Un al doilea dosar penal a fost deschis azi. Angajaţii DSP sunt acuzaţi că nu ar fi luat măsuri de izolare la domiciliu în cazul unor persoane întoarse în ţară din regiuni afectate de virusul COVID -19.