Dispozitive contra poluării pentru un aer mai curat în centrul oraşului Sibiu
Filtre montate pe stâlpi pentru aer mai curat în centrul oraşului. Este un nou proiect iniţiat în Sibiu, într-o zonă cu trafic intens. Pentru început au fost plasate doar şase dispozitive care filtrează aerul prin absorbţia particulelor nocive generate de maşini.
De Redactia Observator la 29.10.2020, 17:05- În Germania şi alte ţări europene dispozitivele sunt deja folosite cu succes.
- Unul dintre avantaje este că pot fi curăţate şi reutilizate pentru o perioadă îndelungată.
Bulevardul Corneliul Coposu este una dintre cele mai circulate zone din Sibiu. Drept care a fost candidatul perfect pentru debutul proiectului. Acolo au fost montat filtrele speciale.
Ciprian Ratiu, director tehnic Primaria Municipiului Sibiu: Aceste dispozitive filtrează în special particule rezultate din traficul auto, datorită uzurii cauciucurilor, particule mecanice care se produc în momentul frânării, particule rezultate în urmă combustiei motoarelor termice.
În Germania şi alte ţări europene dispozitivele sunt deja folosite cu succes. Iar unul dintre marile avantaje este că pot fi curăţate şi reutilizate pentru o perioadă îndelungată.
Ciprian Ratiu, director tehnic Primaria Municipiului Sibiu: Filtrele funcţionează prin ionizare, practic curentul electric trece prin nişte bobine în interiorul acestor dispozitive care ionizează aerul din jurul lor atrăgând particulele încărcate pozitiv pe lamelele din cadrul dispozitivului.
Urmează ca filtrele montate pe stâlpi să fie conectate la două staţii de măsurare a calităţii aerului. Datele centralizate vor oferi informaţii legate de eficienţa lor
Ciprian Ratiu, director tehnic Primaria Municipiului Sibiu: Se vor amplasa două stații meteo una în zona în care sunt montate aceste filtre și o stație martor puțin mai jos de ele pe aceeași arteră a municipiului unde practic încercăm să facem o comparație.
Iar dacă se va constata o îmbunătăţire în următoarele săptămâni, primăria va monta astfel de dispozitive şi în alte zone aglomerate din oraş.
Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa observator.tv@digitalag.ro.