DNA cere ca Legile Justiţiei să nu fie adoptate
Procurorii nu vor legea răspunderii magistraţilor, în forma susţinută de ministrul Justiţiei. O spun la unison cele mai importante parchete din ţară.
De Redactia Observator la 08.11.2017, 21:09Procurorii nu vor legea răspunderii magistraţilor, în forma susţinută de ministrul Justiţiei. O spun la unison cele mai importante parchete din ţară. Direcţia Naţională Anticorupţie cere respingerea în bloc a întregului proiect pentru modificarea legilor justiţiei. În schimb, Tudorel Toader rămâne ferm pe poziţie: magistraţii trebuie să răspundă, dacă greşesc cu rea-credinţă.
"Dacă se dovedeşte că magistratul a acţionat cu rea credinţă, statul se întoarce împotriva magistratului în termen de 3 ani, faţă de actuala reglementare, de un an." Este declaraţia ministrului Justiţiei care a stârnit reacţii ferme în rândul procurorilor. Parchetul General, DIICOT şi DNA cer la unison ca legile justiţiei să nu se schimbe.
"Se impune o poziție fermă, de respingere în bloc a proiectelor, prin acordarea unui aviz negativ pentru întregul pachet legislativ.", se arată într-un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Dacă legea ar intra în vigoare, în cazuri precum cel al lui Marcel Ţundrea, procurorii şi judecătorii ar putea fi traşi la răspundere pentru că au trimis în închisoare un om nevinovat. 12 ani a stat în spatele gratiilor pentru viol şi omor. Fapte pe care NU le-a comis.
Timp de 10 ani, Viorica Vişan, o femeie din Pravova, a stat închisă pentru o crimă pe care a comis-o fiul ei. Anchetatorii nu au luat în considerare mărturiile adevăratului criminal, care recunoscuse fapta.