Doi profesori și șase părinți, acuzați de discriminare în cazul lui Andrei, băiatul diagnosticat cu sindrom Down
Cazul lui Andrei, băiatul de 14 ani, diagnosticat cu sindrom Down şi umilit în repetate rânduri la şcoală a înregistrat o premieră în Romania. Pe lângă cei doi profesori găsiţi vinovaţi pentru discriminarea elevului, alţi şase părinţi se fac acum responsabili de încălcarea dreptului la demnitate şi educaţie.
De Redactia Observator la 10.01.2017, 21:01Cazul lui Andrei, băiatul de 14 ani, diagnosticat cu sindrom Down şi umilit în repetate rânduri la şcoală a înregistrat o premieră în Romania. Pe lângă cei doi profesori găsiţi vinovaţi pentru discriminarea elevului, alţi şase părinţi se fac acum responsabili de încălcarea dreptului la demnitate şi educaţie.
Andrei îi face cu ochiul mamei şi o îmbărbătează. Opt medici si psihologi l-au diagnosticat cu sindrom Down. La şcoală, tot atâţia profesori şi părinţi ai unor colegi i-au transformat copilăria într-un coşmar. Anul trecut, din cauza umilinţelor repetate, o asociaţie pentru drepturile copiilor cu dizabilităţi a depus o plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.
După un an a venit şi răspunsul. Pentru aceste vorbe jignitoare, şase părinţi ai unor elevi de la Şcoala 13 din Botoşani au fost găsiţi vinovaţi de încălcarea dreptului lui Andrei la demnitate şi educaţie. O PREMIERĂ în România.
Verdictul a fost dur şi pentru doi dintre profesorii băiatului, şi ei răspunzători pentru tratament discriminatoriu la adresa copilului. CONTRAR rezultatelor anchetei efectuate de Inspectoratul Şcolar Botoşani anul trecut.
Între timp, cazul lui Andrei scoate la suprafaţă o reală problemă a sistemului de învăţământ din România. Peste 20.000 de copii cu dizabilităţi sunt lăsaţi în afara oricărei curicule şcolare. Iar alţi 30.000 sunt aruncaţi în instituţiile de profil, subfinanţate şi oricum slab dezvoltate.
La şcoala din Botoşani, timp de o lună, specialiştii vor monitoriza comportamentul profesorilor. Andrei a fost mutat la o altă unitate de învăţământ din oraş, unde s-a integrat fără probleme.