Doi tineri au lăsat agitaţia oraşului şi s-au mutat la țară, unde au descoperit comoara din grădină
Au lăsat agitaţia oraşului şi s-au mutat la ţară, în Şapartoc. Vorbim despre doi tineri, care, odată ajunşi în satul de lângă Sighişoara, au mai găsit doar 24 de locuitori.
De Redactia Observator la 05.09.2020, 11:47- Localnicii rămaşi le-au fost ghizi tinerilor şi le-au povestit despre comoara pe care satul o ascunde.
- Deşi sunt veniţi de la oraş, tradiţia satului rămâne importantă pentru noii localnici.
Au vrut să scape de forfota oraşului, aşa că s-au mutat la ţară. Este povestea a doi tineri din Mureş, care s-au stabilit în Şapartoc.
Au ridicat o pensiune şi au descoperit că în zonă există un fel de comoară locală: o specie unică de roşie, păstrată în viaţă de cei 24 de locuitori rămaşi.
Radu Moldovan, localnic: Este varietate locală, este în sat de peste 35 de ani. Foarte rezistentă, foarte gustoasă, dimensiunile medii, deci nu este foarte mare.
Localnic: M-am obişnuit cu ele şi într-adevăr sunt cam cele mai dulci şi chiar sunt bune, mai ales pentru bulion.
Pe lângă consum, roşiile de Şapartoc sunt printre cele mai apreciate pentru bulion.
Radu Moldovan, localnic: Producem astăzi un sos de roşii foarte gustos combinat din trei varietăţi. Este un soi foarte vechi, este produs în sat.
Localnicii rămaşi le-au fost ghizi tinerilor şi le-au povestit despre comoara pe care satul o ascunde. Deşi sunt veniţi de la oraş, tradiţia satului rămâne importantă pentru noii localnici.
Radu Moldovan: Satul odată a înregistrat un număr de peste 800 de persoane. În prezent, satul acum are 24 de localnici, majoritatea în vârstă, peste 70 de ani. În ultimii 3-4 ani au venit alţi tineri cu iniţiative ca şi noi de agropensiune.
În perioada comunistă, datorită distanţei faţă de Sighişoara, mulţi au ales să dea viaţa la sat pe viaţa la oraş. Astăzi, însă, tinerii aleg să se întoarcă şi să îşi creeze aici propriile afaceri, să se ocupe cu agricultura sau, pur şi simplu, să aibă parte de o viaţă liniştită, ferită de agitaţia urbană.