Infectat cu Covid-19, Trump este tratat cu anticorpi monoclonali și Remdesivir. Cât de gravă e starea președintelui american | Video
De pe patul de spital, Donald Trump îşi linişteşte susţinătorii: "Mă simt bine, cred. Mulţumesc tuturor şi vă iubesc!". Preşedintele american a fost internat ieri, la câteva ore după ce a anunţat că are coronavirus. Medicii spun că pentru moment nu necesită oxigen. Totuşi, din precauţie, i-au administrat un tratament experimental şi îl ţin sub monitorizare. Donald Trump face parte din categoria de risc.
De Ana Constantin la 03.10.2020, 20:52- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
- Donald Trump primește un tratament experimental și Remdesivir
- Președintele american s-ar fi infectat cu coronavirus la un eveniment
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Donald Trump: "Vreau să le mulţumesc tuturor pentru sprijin. Merg la spitalul Walter Reed. Cred că sunt foarte bine, dar merg să mă asigur că totul va fi bine. Prima doamnă este foarte bine!"
Donald Trump a părăsit Casa Albă fără alte explicaţii şi imediat după ce a înregistrat acest mesaj. Cu masca pe faţă, a mers singur până la elicopterul care l-a dus la spital.
Potrivit medicului său personal, Donald Trump are simptome moderate, febră şi tuse uşoară şi a fost tratat cu o doză de 8 grame de Regeneron.
Un cocktail experimental de anticorpi monoclonali, care se administrează în doză unică.
Tratamentul preşedintelui mai include şi Remdesivir, singurul medicament a cărui eficienţă în lupta cu noul coronavirus a fost testată.
Surse din anturajul preşedintelui, citate de CNN şi NBC, spun însă că preşedintele este foarte obosit şi are şi dificultăţi de respiraţie. Vârsta şi greutatea sunt factori agravanţi.
Dr. David Boulware, Professor of Medicine, University of Minnesota: "Sunt 20, 25 la sută şanse crescute să dezvolte simptome mai severe. Asta ar putea însemna dificultăţi de respiraţie şi o saturaţie de oxigen mai mică în sânge ceea ce ar indica o pneumonie şi probleme pulmonare mai grave".
În spital, Donald Trump are la dispoziţie un întreg etaj, iar echipa lui susţine că munceşte mai intens chiar decât la Casa Albă.
Dacă boala va evolua, Donald Trump îi va preda atribuţiile vicepreşedintelui Mike Pence care a anunţat că testul lui este negativ.
Al 25-lea Amendament prezintă clar linia de succesiune.
Primul după preşedinte este vicepreşedintele Mike Pence, apoi urmează preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi. Următorul este preşedintele Senatului, Chuck Grassley. Apoi Secretarul de Stat, Mike Pompeo şi Steve Mnuchin.
Medicii cred că preşedintele s-a infectat săptămâna trecută, dar nu au dat alte detalii.
Presa de peste Ocean speculează că ar fi vorba chiar de evenimentul în care a fost anunţat noul judecător de la Curtea Supremă, Amy Conney Barret. S-a desfăşurat în aer liber, în Grădina de Trandafiri, dar nimeni nu a purtat mască. 23 de participanţi au fost confirmaţi pozitiv, inclusiv o altă colaboratoare a preşedintelui, Kellyanne Connway şi cel puţin 2 guvernatori.
Prima ipoteză, dar nu lipsită de controverse este că a luat virusul de la consiliera Hope Hicks. Problemele apar pentru că preşedintele a participat la o strângere de fonduri în New Jersey, după ce a aflat că este infectată.
Kayleigh McEnany, purtător de cuvânt al Casei Albe: "Am considerat că nu reprezintă un pericol. Preşedintele a păstrat distanţa socială, a fost un eveniment în aer liber şi departamentul de operaţiuni al Casei Albe a considerat că poate merge la acest eveniment".
Mesaje de susţinere pentru liderul de la Casa Albă au venit din toată lumea.
Inclusiv preşedintele României, Klaus Iohannis şi-a arătat susţinerea printr-un mesaj postat pe Twitter.
Este neclar ce se va întâmpla cu alegerile dacă starea lui Donald Trump nu se va îmbunătăţi. În unele state, votul prin corespondenţă este în plină desfăşurare.