Donarea de plasmă, încurajată pentru combaterea coronavirusului
Unul dintre cele mai bune tratamente pentru noul coronavirus este terapia cu plasma pacienţilor care au învins deja boala. Donarea de plasmă este un procedeu simplu, dar care poate salva vieţi. Însă, în România, nu sunt prea mulţi donatori. Tocmai de aceea, studenţii de la Medicină, din Cluj, dar şi un preot din Maramureş speră să schimbe concepţiile oamenilor prin puterea exemplului.
De Redactia Observator la 10.11.2020, 10:02- Pacienții care au trecut peste infectarea cu noul coronavirus pot dona plasmă pentru pacienții infectați.
În lupta cu virusul, plasma înseamnă o şansă la viaţă. O spun atât specialiştii, cât şi pacienţii care, datorită acestei terapii, s-au vindecat. În Cluj, o echipă formată din studenţi la Medicină a demarat o campanie de donare de sânge. Tinerii îi încurajează pe cei care au avut coronavirus şi s-au vindecat să doneze pentru a-i sprijini pe actualii pacienţi: "Este foarte important să avem o promovare foarte bună şi să încercăm să acţionăm foarte mult în mediul online şi să îi convingem pe oameni că este foarte simplu, nu durează mult, e pur şi simplu un act normal acesta de donare de plasmă. Suntem mulţi studenţi care suntem donatori şi practic avem puterea exemplului".
Medicii spun că sângele continuă să fie la mare căutare în spitale.
Adriana Sime, director Centru transfuzie: Este nevoie, atât de donatori pentru cei care folosesc componente sanguine, cât şi pentru pacienţii COVID, este nevoie în continuare, nu este un număr foarte mare de donatori.
O ştie cel mai bine un medic din Baia Mare. Bogdan Gavra a fost pacient. Acum este donator. Speră ca tot mai mulţi oameni care au trecut prin boală să îi urmeze exemplul.
Bogdan Gavra, preot: Doar 45 de donări de plasmă au avut loc până în momentul de faţă, deci nici nu putem spune de 45 de persoane. Sunt persoane care au donat de două ori, de trei ori, de patru ori, chiar ... și asta din peste 4.600 de persoane din Maramureş care au fost infectate cu COVID.
Preotul spune că nimeni nu ar trebui să fie speriat de procedură.
Bogdan Gavra, preot: Chiar dacă o înţepătură de ac este oarecum, pentru unii, o reţinere, cred că gândul că prin această donare poţi salva o viaţă este extraordinar.
Cu acest crez și cu gândul la nevoile semenilor, preotul s-a așezat pentru a treia oară pe scaunul de lângă aparatul de donare. Prin gestul său a ajutat până acum nouă pacienţi în stare gravă.