Totul, din dragoste pentru pictură. Povestea clujeanului care a pierdut ce îi era mai drag
Dragostea pentru artă şi lumea satului l-au făcut pe un clujean să se reinventeze. Asta după o perioadă absolut cumplită, în care - prima dată - şi-a pierdut părinţii, după care soţia.
De Redactia Observator la 03.10.2019, 17:35- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Dragostea pentru artă şi lumea satului l-au făcut pe un clujean să se reinventeze. Asta după o perioadă absolut cumplită, în care - prima dată - şi-a pierdut părinţii, după care soţia. Bărbatul s-a refugiat în pictură şi - după ce a analizat cu atenţie peisajele din zonă - le-a transpus pe pânză, într-o viziune proprie.
Victor Apostu a fost înconjurat de pensule şi culori încă de când era un copil. A moştenit pasiunea de la părinţi. Iniţial, viaţa l-a purtat pe alte căi.
O vreme a lucrat în asigurări. Dar, la un moment dat, a constatat că este profund nefericit. Însă era doar începutul, pentru că urma să aibă un accident grav, în care să-şi piardă soţia.
Se întâmpla în urmă cu 9 ani şi, chiar dacă atunci credea că nu va mai reuşi să fie vreodată fericit, la un moment dat s-a întâmplat ceva.
Victor Apostu: M-am trezit cu nişte băieţi aici la mine. Măi, Victore, ai lucrări? Da, am ceva, dar n-am rame. Lasă că ramele le punem noi. Hai, expoziţie, mâine te pui la cravată şi vii la vernisaj. Şi prima mea expoziţie aşa a fost, pe nepusă masă.
De atunci, s-a apucat serios de treabă şi - până acum - a reuşit să realizeze 214 tablorui. Ştie, însă, că nu poate trăi din artă, dar nici nu vrea să renunţe la pasiunea sa.
Victor Apostu: Singura care trebuie respectată cu sfinţenie e tenacitatea. Sunt foarte multe lucruri care te pot descuraja pe drum. Dacă vrei să faci o pictură, atunci asta nu se poate fără o investiţie de energie, morală, mentală, creativă şi aşa mai departe. Nu merge nimic de la sine.
Ori de câte ori are ocazia îşi ia aparatul foto, se urcă pe motocicletă şi vizitează satele din Cluj. Imortalizează elemente tradiţionale, peisaje, apoi se întoarce în atelierul lui şi îşi transpune viziunea pe pânză.
Victor Apostu: De multe ori pornim de la ceea ce vedem şi ajungem la ceea ce dorim. De aceea fotografia este doar un preţios ajutor, dar nimic mai mult.
Pictorul le predă acum cursanților de la Şcoala Populară de Arte din Cluj-Napoca tot ce a asimilat de-a lungul timpului pe plan artistic.
Scopul lui este ca în momentul absolvirii acestei şcoli, tinerii să fie deja artişti adevăraţi, cu personalitate proprie.