Drumul politic al lui Victor Ponta
La 42 de ani, premierul Ponta a trecut în plan politic, de la statutul de copilot la cel de pilot, în mare viteză. Mentorul său, Adrian Năstase, l-a numit Micul Titulescu şi l-a propulsat politic. Lider tânăr, Ponta a ajuns premier şi candidat la prezidenţiale
De Redactia Observator la 05.06.2015, 20:14La 42 de ani, premierul Ponta a trecut în plan politic, de la statutul de copilot la cel de pilot, în mare viteză. Mentorul său, Adrian Năstase, l-a numit Micul Titulescu şi l-a propulsat politic. Lider tânăr, Ponta a ajuns premier şi candidat la prezidenţiale
Dar nu a avut parte de linişte - în ultima perioadă, aproape toată familia premierului a trecut pe la DNA. Mama, cumnatul şi sora. Acum, şi el.
Născut în Bucureşti, în 1972, Ponta a ajuns în atenţia publicului spre sfârşitul anilor 90. Era pe atunci un tânăr procuror şi avea să fie numit şeful Biroului de Combatere a Spălării Banilor. Se înscrie în PSD la sfatul lui Adrian Năsatse căruia i-a fost asistent la catedra de Drept Internaţional Public. La nici 30 de ani avea să acceadă în echipa guvernamentală a lui Năsatse. Este numit şef al corpului de control. În fruntea TSD are şi primul contact cu bătălia politică. În 2006, îl invita mai în glumă mai în serios pe Traian Băsescu la şcoala de vară. Băsescu vine.
După ce Adrian Năstase pierde alegerile prezidenţiale, partidul şi şefia PSD , Victor Ponta intră într-un con de umbră. Revine, lângă Mircea Geoană care în 2009 îl numeşte purtător de cuvânt al campaniei sale electorale. Peste ani, avea să declare că l-a preferat pe liberalul Crin Antonescu.
Geoană pierde alegerile în faţa lui Băsescu, pierde aliaţi, pierde partidul. Victor Ponta este ales preşedintele PSD! Începe lupta cu Traian Băsescu şi pune bazele USL împreună cu Antonescu. Strada răstornă guvernul Boc, iar Ponta şi USL pe următorul - Guvernul Ungureanu. Pe 7 mai 2012 Ponta devine cel mai tânăr prim ministru din istoria României.
Două luni mai târziu, pe 6 iulie, camerele reunite ale Parlamentului votează a doua suspendare a preşedintelui. Demiterea lui Traian Băsescu eşuează, deşi 7,4 milioane de au votat împotriva lui. Doi ani mai târziu avea să eşueze şi proiectul USL. După ce Ponta refuză numirea lui Iohannis în funcţia de vicepremier în guvern, Antonescu decide ruperea alianţei.
În paralel cu politica, Ponta şi-a continuat studiile. Şi-a luat titlul de doctor în dreptul Penal Internaţional. Diploma avea să se dovedească peste ani o piatră de moară din cauza acuzaţiei de plagiat. În decembrie 2014 renunţă la titlul de doctor. Şi mai renunţă la ceva.
Bolidul USL se răstornă, iar copilotul Ponta, rămâne singur în maşină. Şi vrea să preia el conducerea. Intră în lupta pentru Cotroceni, împins şi de partid. Câştigă în primul tur, dar în turul doi, Iohannis îl înfrânge la o diferenţă de peste 1 milion de voturi.