Direcțiile de Sănătate Publică, cu puține arme împotriva COVID-19
În fiecare zi apar noi mărturii ale incompetenţei angajaţilor DSP. Şi plătim preţul din zilele de vid legislativ, când mii de pacienţi infectaţi cu SARS CoV-2 au refuzat internarea ori s-au externat la cerere. ÎDe o săptămână, a intrat în vigoare noua lege a carantinei şi izolării, timp în care angajaţii direcţiilor de sănătate publică trebuia să-i găsească, să-i izoleze la domiciliu sau să-i interneze. Însă haosul continuă.
De Redactia Observator la 30.07.2020, 01:17IULIANA CĂPRARU, director cămin de bătrâni - Situaţia este jalnică. Nu ne-au venit încă rezultatele de la retestarea de vineri. Rezultatele care vor veni vor fi irelevante pentru că în şase zile, aveau timp berechet să se reinfecteze unii de la alţiii. Muncă în zadăr.
Se întâmplă asta într-unul din focarele din Capitală. Un cămin de vârstnici din sectorul 1 unde pe 12 iulie a fost testat pozitiv unul dintre cei internaţi. De atunci, un şir lung de erori a dus la un deznodământ tragic. Şefa căminului susţine că DSP Bucureşti a decis, trei zile mai târziu, să testeze doar bătrânii care locuiau la acelaşi etaj şi tot personalul.
IULIANA CĂPRARU, director cămin de bătrâni - Ancheta epidemiologică trebuia să stabilească care prin ce cameră a trecut, cine cu cine a luat contact. Nu a existat o asemenea discuție, DSP când a venit ne-a dat amendă 5.000 de lei.
Abia după ce au venit rezultatele, DSP a decis testarea tuturor. Bilanţul e sumbru: 38 de persoane infectate. Între timp, trei bătrâni au pierdut lupta cu virusul şi au murit. Angajaţii din centrele rezidenţiale şi persoanele instituţionalizate ar fi trebuit testate de două ori pe lună, conform legii. În azilul din Bucureşti, DSP a recoltat probe doar de la personal o singură dată. Bătrâni nu au fost testaţi niciodată.
IULIANA CĂPRARU, director cămin de bătrâni - E Curtea Conturilor pe capul noastru. Lăsaţi-ne în pace, ce vă tot agitaţi atât. alții cum stau aşa, fără teste?
DSP Bucureşti a refuzat să ofere un punct de vedere. Tot mai mulţi pacienţi se plâng că direcţiile de sănătate publică nu îşi fac treaba.
"Nu o să îți povestesc cum DSP Bucureşti nu a răspuns 3 zile și nici nu o face așa des. Nici cum Spitalul Universitar Bucuresti m-a trimis acasă cu taxiul după recoltare, pentru că nu sunt locuri. Nici cum până la ora asta ancheta epidemiologică nu e începută. Imaginează-te așteptând afișarea notelor la bac cu o zi intârziere, înmulţește cu 100 și scade entuziasmul și ai să vezi prin ce trec eu așteptând rezultatele la testele prelevate acum 3 zile de la fetiță și soție. E greu așa-i?", se arată într-o postare pe Facebook.
Iar angajaţii direcţiilor de sănătate recunosc că sunt copleşiţi.
RAREŞ POP, director DSP Maramureş - Având în vedere şi creşterea foarte mare de număr de cazuri şi anchete epidemiologice care trebuie desfăşurate sau documente care trebuie eliberate pentru toţi pacienţii care refuză internarea sau cei care sunt în izolare sau cei care vin din zone care au restricţii la intrarea în ţară, volumul de muncă s-a triplat.
Una din cele mai importante sarcini pe care au o angajaţii DSP se referă la identificarea pacienţilor care au refuzat spitalizarea sau care au cerut să fie externaţi înainte să fie vindecaţi în timpul vidului legislativ. Sunt în jur de 5.000 de astfel de bolnavi. Angajaţii DSP ar trebui să îi contacteze pe toţi. Din datele preliminare, angajaţii direcţiilor de sănătate publică au identificat doar 2.000 dintre ei. Iar cei mai mulţi au fost izolaţi, dă asigurări ministerul sănătăţii
În jur de 5.000 de pacienţi au ieşit din spital la cerere sau au refuzat spitalizarea în timpul vidului legislativ. Directiile de santate publica judetene ar fi trebuit să îi contacteze pe toti şi să-i interneze sau trimită în izolare la domicili. Din datele preliminare, angajații dsp au identificat doar 2000.
La nivel oficial, problema crizei de personal din DSP-uri este băgată sub preş. Alte state au apelat la ajutorul rezidenţilor sau la studenţii de la Medicină ca să dea o mână de ajutor.