Dulcele fără zahăr, visul oricui. Ce gustări energizante ne recomandă specialiștii
Un desert bun, la vremea lui, poate face minuni. Sau alegem dulciurile fără zahăr. Despre ele vrem să vă spunem câteva lucruri.
De Redactia Observator la 11.10.2019, 14:56- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Un desert bun, la vremea lui, poate face minuni. Sau alegem dulciurile fără zahăr. Despre ele vrem să vă spunem câteva lucruri. Unele nu conţin niciun fel de zahăr, altele au în compoziţie îndulcitori. Cum alegem, cât şi când ar trebui consumate, aflăm din materialul colegei noastre, Antonia Gasparovici, prezentat în Observatorul orei 12.
Să începem cu dulcele îndrăgit de toata lumea, la orice varstă. Ati ghicit. Ciocolata.
Primul criteriu de care ar trebui să ţinem cont atunci când o alegem este cantitatea de cacao pe care o conţine. Iar retete au fost inventate pentru toate gusturile.
Corina Dragulinescu, manager: Toate reţetele sunt reţete proprii. Am pornit de la bază, de la ciocolata neagră şi după aceea ca să îi am şi pe copii de partea mea, am făcut o ciocolată albă şi din caju, unt de cacao şi îndulcitor, apoi am colorat-o cu pulbere din plante şi din fructe, din merişor, turmeric, spirulină.
Iuliana Cristiana Bobaru, pr, marketing specialist: Masă de caco, unt de cacao şi ca îndulcitor folosim nectar din cocos, nectarul granulat din flori de coso pe care îl folosim ca îndulcitor pentru ciocolată, se colectează seva de la floarea palmierului de cocos, se fierbe, se evaporă apa, ceea ce rămâne se aseamănă cu o melasă şi ceea ce rămâne se usucă la soare, apoi se cerne. Acesta are indice glicemic de 35, adică la jumătate faţă de zahărul alb sau brun şi în plus se metabolizează lent de către organism.
Trebuie să reţinem că un dulce fără zahăr nu înseamnă o gustare fără calorii. Zahărul a fost înlocuit cu un substitut, care poate fi sirop de stevie, sirop de arţar sau de agave, zahăr de cocos sau fructe deshidratate.
Si toţi aceşti îndulcitori isi au propriile calorii. Dar există şi aportul caloric supliementar al masei şi untului de cacao
Serban Damian, nutriţionist: Din punct de vedere caloric, nu sunt diferente majore, ciocolata in sine este din unt de cacao care este o grasime, chiar daca se pune un inducitor hipocaloric in loc de zahar. Pentru diabetic e clar o alegere mult mai bună decât ciocolata simplă. Pentru activitatea fizica moderata, daca mananca patru patratele pe zi, este mai mult decat suficient.
Nu trebuie să uităm, însă, de beneficiile pe care o porţie potrivită de ciocolată le poate avea asupra organismului. Contine doua categorii de antioxidanti, cunoscuti pentru puterea de neutralizare a radicalilor liberi.
Specialiştii recomandă asadar să alegem cu grijă şi să fim atenţi la toate ingredientele inscripţionate pe etichetă, nu doar la tipul de îndulcitor.