Duminica Floriilor, o zi cu tradiții și obiceiuri din străbuni
A fost duminica Floriilor pentru creştinii ortodocşi, zi care marchează intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim. O zi încărcată de tradiţii păstrate din străbuni şi transmise din generaţie în generaţie. Bisericile din toată ţara au fost pline cu oameni care au venit la slujbă.
De Redactia Observator la 22.04.2019, 11:10A fost duminica Floriilor pentru creştinii ortodocşi, zi care marchează intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim. O zi încărcată de tradiţii păstrate din străbuni şi transmise din generaţie în generaţie. Bisericile din toată ţara au fost pline cu oameni care au venit la slujbă şi au luat ramuri sfinţite de salcie. Am mers şi noi pe urmele unui grup de fete şi feciori care ne-au spus povestea crenguţelor, dar am şi cunoscut personaje de poveste care poartă nume de floare.
Într-un sat din inima Neamţului, la Tupilaţi, câţiva tineri vestesc duminica Floriilor. Pentru ei, e o tradiţie sfântă. Dis de dimineaţă, îmbrăcaţi în straie populare, merg să culeagă cu mâinile lor crengile de salcie
Misiunea de vestire a sfintei sărbători se încheie la biserică. Crengile sunt sfinţite de preoţi, iar apoi iau parte cu toţii la slujbă.
O altfel de sărbătoare a fost şi la Runcu Salvei, în Bistriţa-Năsăud. Comunitatea de aici o sărbătoreşte an de an pe Floarea Cosmi, ultimul opincar din zonă. Are 82 de ani şi de 62 dintre ei practică meşteşugul învăţat de la soţ.
Dincolo de pasiunea sa, de Florii, Lelea Floarea, aşa cum i se mai spune, îşi răsplăteşte oaspeţii cum ştie mai bine. Plăcinta pe care o prepară este un produs tradiţional protejat. Poartă şi numele comunei Runcu Salvei şi poate fi comercializată doar de oamenii locului.