După masa de Crăciun, românii nu se mai înghesuie ca altădată la preparatele tradiţionale
În schimb, costiţa afumată cu lemn de brad, muşchiuleţul din porc de Mangaliţa şi slănina ca-n Maramureş şi-au pierdut din popularitate după masa de Crăciun.
De Redactia Observator la 28.12.2017, 22:16În schimb, costiţa afumată cu lemn de brad, muşchiuleţul din porc de Mangaliţa şi slănina ca-n Maramureş şi-au pierdut din popularitate după masa de Crăciun. În târgurile de bunătăţi bate vântul.
După ce s-au ghiftuit cu sărmăluţe, piftii şi cârnaţi, clienţii nu se mai înghesuie ca altădată la preparatele tradiţionale. Acum, la mare căutare sunt plantele uscate pentru ceai şi siropurile bio.
Mirosul de afumătură, brânza în coajă de brad, ardeii îndopaţi cu varză murată şi şoriciul perpelit în paie nu-i mai ademenesc pe români. La acest târg din Maramureş, până la prânz au cumpărat doar doi clienţi.
Mulţi trec pe aici doar să-şi clătească ochii, spun vânzătorii. Dar sunt deja sătui. Acest producător local vinde şoriciul cu 10 lei suta de grame, cârnăciorii picanţi cu 6 lei, ceafa afumată, jumările şi urechile de porc pârlite cu 5 lei, iar slănina cu boia şi caltaboşul cu 3,5 lei suta de grame.
Nici răciturile cu 10 lei porţia, fasolea bătută sau salamul de biscuiţi nu mai adună pofticioşi în jur. În această perioadă, mulţi români şi-au pregătit singuri bucatele de sărbători. Adriana Pop a venit la târg cu siropuri, gemuri şi ceaiuri bio. Şi pare să fi dat lovitura.
Adriana Pop, producător din Tăuții-Măgherăuș: "Dulceaţa de ceapă roşie, de ardei iuţi, mai avem sos de zmeură, de gutui, coacăze negre, vişine, prune. În sezonul acesta, când bântuie gripa, avem siroul de ridiche neagră, de brad. Pentru vitamina C avem siropul de gutui."
Cel mai vândut produs este siropul din trandafiri sălbatici. Petalele sunt frământate în sare de lămâie, ţinute 2-3 zile la macerat, apoi sunt fierte.
Producătorii speră că vânzările se vor dezgheţa după sărbători, când se termină şi bunătăţile pregătite acasă.