Dupa paine, si carnea s-ar putea ieftini
Guvernantii au de gand sa reduca TVA de la 24 la 9 la suta si la produse din carne. Totul depinde de rezultatele programului aplicat din septembrie in industria panificatiei
De Redactia Observator la 31.07.2013, 20:18Domnul din imagine a platit 25 de lei pe cateva feliute. A luat putin din toate. Si asa procedeaza multi dintre clientii aflati in fata galanatarelor. “Clientul cauta produse de calitate, pe care le gaseste feliate si le poate cumpara in cantitati mici. Totodata se orienteaza si catre produsele din promotie”, a declarat unul dintre directorii de magazine.
“La salariile noastre, normal ca preturile sunt foarte mari”, s-a plans unul dintre cumparatori. Dar ar putea fi mai mici. Asta daca guvernantii vor extinde masura de reducere a TVA la 9 la suta care in prezent se aplica doar la paine. Conditia este ca programul derulat din septembrie, timp de cel mult un an, sa aduca mai multi bani la buget. “Urmatorul produs care cred ca trebuie sa aiba TVA-ul redus este carnea. Din pacate, acolo societatile au cam aceleasi probleme pe care le au si cele din panificatie”, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltatii Rurale.
Daca vor avea TVA de noua procente, producatorii promit ca pretul de la raft al carnii ar putea scadea cu pana la 15 la suta. Kilogramul de pulpa de porc costa, astazi, 24 de lei. Daca s-ar reduce TVA-ul, ar fi mai ieftina cu 3,6 lei, suficient cat sa mai cumparam inca patru paini. “Pentru mine, producator inseamna ca sunt salvat de lipsa de consum de la ora actuala Pentru consumator inseamna ca poate sa cumpere si mai ieftin si la o calitate mai buna”, a spus Presedintele Romalimenta.
Peste doua miliarde de lei pierde statul, anual, din tranzactiile facute pe piata neagra, in sectorul de carne, spun reprezentantii industriei. Daca evaziunea va fi redusa, guvernantii au de gand sa aplice masura de reducere a TVA si in sectorul de legume si fructe.