Ninsori, viscol și temperaturi scăzute în România. Vremea s-a schimbat dramatic
Un viscol violent suflă peste România cu viteze-record, de 120 de kilometri pe oră. Aerul polar a adus cu el ninsori de cod portocaliu şi temperaturi de iarnă.
De Redactia Observator la 29.10.2017, 07:21Un viscol violent suflă peste România cu viteze-record, de 120 de kilometri pe oră. Aerul polar a adus cu el ninsori de cod portocaliu şi temperaturi de iarnă. Stratul de zăpadă depăşeşte deja o jumătate de metru la munte, unde mai mulţi turişti au rămas blocaţi. În căutarea lor, salvatorii şi-au croit drum cu plugul, pe Transfăgărăşan. Atenţie dacă plecaţi la drum! Ne aşteaptă două zile de viscol şi nămeţi.
O caravană de salvamontişti a pornit spre Bâlea Lac, cu pluguri în faţă, să-i recupereze pe şoferii blocaţi în vârf de munte. Salvatorii au crezut că nu văd bine când, pe drum, s-au întâlnit cu un biciclist.
În mod normal, Transfăgărăşanul se închide la 1 noiembrie.
Dar autorităţile au decis să-l închidă mai devreme anul acesta: în zonă, ninge viscolit, iar zăpadă a ajuns la 40 de centimetri.
Cei care n-au mai putut urca la Bâlea s-au mulţumit cu o bătaie cu bulgări.
Iarnă în toată regula este şi pe crestele Bucegilor. Vântul suflă cu putere şi viscoleşte zăpada. La Babele, sunt minus 5 grade, dar se simt minus 9. Salvamontiştii îi avertizează pe turişti.
Laurenţiu Paraschiv, Salvamont Buşteni: "Să nu abordeze traseele de abrupt şi de platou. Riscă pierderea traseului şi propria lor viaţă."
Cei care au urcat pe Platoul Bucegilor, la Piatra Arsă, au îndurat gerul, de dragul peisajului.
Turiştii care au vrut să se bucure astăzi de zăpadă, au urcat cu maşina pe Dichiu, la Piatra Arsă, însă, de aici, toate traseele montane de altitudine sunt închise. În plus, nici instalaţiile de transport pe cablu din Sinaia, Buşteni şi Azuga nu funcţionează din cauza vântului care suflă cu putere pe creste.
De aseară, un vânt polar bate peste ţara noastră. Specialiştii spun că este un vortex - un vârtej format deasupra calotei polare care a migrat spre zonele temperate. La munte, vântul va avea o forţă uriaşă şi zilele următoare.
Gabriela Băncilă, şeful Centrului Naţional de Prognoze Meteorologice: "Vorbim despre rafale ale vântului ce vor depăşi la munte 100-120 de kilometri pe oră. Acest vânt tare va fi asociat, tot în zona de munte şi cu ninsori."
Iar temperatura va scădea până la minus 10 grade. Meteorologii au emis deja cod portocaliu pentru toată zona de munte. În Ungaria şi Slovacia, e alertă de cod roşu, iar situaţia se poate agrava şi la noi.