Edilii din Oradea îi vor supraimpozita pe toţi cei care îşi lasă faţadele clădirilor în paragină
Anul 2019 vine cu taxe mărite pentru aproape 400 de proprietari din Oradea. Autorităţile locale le cer impozite de şase ori mai mari decât până acum pentru casele abandonate sau cu faţade stricate, dar şi pentru terenurile neîngrijite.
De Redactia Observator la 14.01.2019, 17:12Anul 2019 vine cu taxe mărite pentru aproape 400 de proprietari din Oradea. Autorităţile locale le cer impozite de şase ori mai mari decât până acum pentru casele abandonate sau cu faţade stricate, dar şi pentru terenurile neîngrijite. Pe lângă persoanele fizice, în lista de supraimpozitare a primăriei au intrat acum şi proprietarii siturilor industriale.
Este al patrulea an consecutiv în care autorităţile locale orădene cer taxe mai mari, ca să schimbe în bine faţa oraşului. Primii vizaţi au fost proprietarii clădirilor vechi, lăsate în paragină.
După ce au decis suprataxarea, consilierii locali au hotărât să le ofere facilităţi proprietarilor care aleg să renoveze.
Anca Sas, purtator de cuvânt primăria Oradea: Ei pot fi scuţiţi de impozit pe o perioada de cinci ani, cei care locuiesc în zona centrala, ii sprijinim cu proiectele tehnice de reabilitare, le oferim si un ajutor financiar pe care îl pot returna în ordin de 5 ani
Proprietarii care doresc să reabiliteze faţada clădirii în care locuiesc, dar se lovesc de refuzul vecinilor, vor fi scutiţi de plată dacă achită partea lor din costul total al reabilitării.
În premieră, de anul acesta vor fi suprataxate şi siturile industriale abandonate.
Întreprinderea "AVÂNTUL" Oradea a fost cea mai mare fabrică de conserve din România. Rămasă părăsită de zeci de ani, în interior au început să crească copaci. Acum, ruinele reprezintă un adevărat pericol pt mașinile parcate în zona.
Şi la Sibiu proprietarii care nu renovează faţadele clădirilor sunt buni de plată. Aici autorităţile locale dau amenzi, contestate de mulţi proprietari.
O taxă pe paragină vor fi obligaţi să plătească şi peste o mie de proprietari care deţin imobile degradate în Timişoara. La sfârşitul anului trecut, edilul oraşului a anunţat că impozitul ar putea fi şi de şase ori mai mare decât cel normal.