Elevul din Constanța, olimpic la astronomie şi astrofizică, propus cetățean de onoare la 18 ani
România are elevi geniali pe care poate prea puţină lume îi cunoaşte. Ne reprezintă cu succes la cele mai importante olimpiade internaţionale unde câştigă, an de an, medalii de aur.
De Redactia Observator la 10.02.2020, 11:02România are elevi geniali pe care poate prea puţină lume îi cunoaşte. Ne reprezintă cu succes la cele mai importante olimpiade internaţionale unde câştigă, an de an, medalii de aur.
Un astfel de exemplu de elev eminent vine de la un colegiu naţional din Constanţa, care a câştigat pe parcursul studiilor sale peste 5 medalii, dintre care trei de aur, la olimpiadele internaţionale de astronomie şi astrofizică.
Pentru aceste reuşite remarcabile, adolescentul a fost propus şi are şanse să primească titlul de cetăţean de onoare al oraşului.
Robert este elev în clasa a 12-a la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa. La cei 18 ani ai săi este deja obişnuit cu laurii la concursuri de talie internaţională.
Are în palmares cinci medalii de aur, argint şi bronz la probele individuale şi trei premii la probele pe echipe, toate la materiile sale preferate.
Robert Puşcălău, elev: În primul an, 2017 am luat medalie de argint la proba individuala si premiul 3 la proba pe echipe, iar in urmatorii 2 ani la aceeasi olimpiada am obtinut 2 medalii de aur la individual si la proba pe echipe un premiul intai si doi
Fiecare competiţie are trei probe: teoretică, practică şi una de analiză. Pentru a fi în top, Robert munceşte enorm.
Robert Puşcălău, elev: În special inaintea olimpiadei, 6-8 ore cam asa pe zi subiecte teoretice, iar seara daca este frumos, in special vara, fac si observatii cu telescopul.
Cu o minte sclipitoare şi un palmares atât de bogat, mari universităţi din vest se luptă pentru a-l primi, chiar dacă nu a dat încă BAC-ul. Studiul în străinătate este şi dorinţa lui.
Robert Puşcălău, elev: Am aplicat la 5 Unviersităţi din UK am fost acceptat la Oxford, Manchester, Duram si Birmingham pana acum. În SUA am aplicat la vreo 13 universitati si astept rapsunsul.
Adina Dogărescu, profesor fizică: Este minunat sa ai un astfel de elev incepand de la cooperarea cu el si pana la ideile pe care le lanseaza pe care tu ca profesor nu poti decat sa le lauzi si sa le dezvolti.
Pentru performanţele sale, adolescentul a primit o distincţie care vine, de regulă, după o viaţă de muncă: a fost propus şi are mari şanse să devină cetăţean de onoare al oraşului natal, Constanţa.
Vasile Nicoară, director CNMB Constanța: La initiativa facultatii de mate din cadrul Universitatii Ovidius ne-am alaturat propunerii de a fi declarat cetatean de onoare, un elev aflat in clasa a 12-a cu un palmares impresionant.
În ultimul său an de liceu, tânărul vrea să câştige încă o dată medalii de aur la olimpiadele internaţionale de fizică şi astrofizică.