Elevii ar putea fi mutați în containere sau corturi, pentru a se respecta distanțarea socială
Containere, corturi sau cursuri online combinate cu ore în bănci. Sunt scenariile pe care Ministerul Educaţiei le pregăteşte pentru elevi, dacă la toamnă ne vom confrunta cu al doilea val al pandemiei de coronavirus. Dacă limita de 10 elevi în clasă se va păstra, e limpede că nu există spaţiu suficient pentru toţi. Şi nici profesori care să ţină lecţiile.
De Mădălina Iacob la 09.06.2020, 22:48- Autoritățile se gândesc că vor fi obligate ca și în toamnă să mențină clase cu doar 10 elevi.
- Numărul mic de profesori este o altă problemă care dă bătăi de cap autorităților.
Mădălina Iacob, reporter Observator: Unul dintre scenarii arată așa - aici să punem containere, dacă nu avem loc să punem toți elevii în clase. Cum e la dumneavoastră?
Ionuț Țolescu, director adjunct Școala 195: Clasele sunt suprapopulate, peste 30 de copii în clasă, asta ar însemna să punem cam două containere la fiecare clasă. De unde profesori, de unde spațiu? Noi nu mai avem spațiu. Noi nu avem spațiu. Avem cinci corpuri într-un spațiu foarte mic. Mai mult de 10 containere nu văd, dar nu ar mai avea loc de pauză, nu ar mai avea loc de nimic.
Loc nu e cu siguranţă, nici în interior şi nici în exterior, cât să acopere visul şcolilor moderne cu 10 copii într-o sală de curs.
Mădălina Iacob, reporter Observator: Care ar fi soluția pentru toamnă? Avem loc pentru toți copiii?
Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4: Realist, nu. Ca să putem asigura astfel de spații, ar trebui să dublăm spațiul pe care îl avem la ora aceasta. Nu ai cum, în trei luni, să dublezi numărul de locuri.
Şcoala-container nu e o idee nouă în România.
În multe școli din Capitală, spațiile modulare au ajuns să fie cele mai cerute de către părinți. Asta pentru că arată ca niște școli moderne din străinătate. Și dacă vorbim despre preț, nu este deloc mare, comparativ cu o construcție făcută de la zero. 80 de mii de euro a costat un spațiu modular pentru patru clase.
O elevă susține că "virusul nu o să dispară, dar noi ne-am dori să începem cursurile față în față cu profesorul, nu în fața ecranului. Cred că varianta cu orele în aer liber ar fi o soluție".
Ministerul Educaţiei susţine că sunt luate în calcul mai multe scenarii, niciunul sigur deocamdată.
Cristian Tănase, purtător de cuvânt Ministerul Educației: Un exemplu cum gestionează alte școli această situație. Unul dintre scenarii este acela ca elevii să vină prin rotație la școală. O parte să continue în sala de clasă, o parte online și, săptămânal, să facă schimb.
Acum, mai ramane o singura întrebare.
Mădălina Iacob, reporter Observator: Dacă facem clase cu 10 elevi, profesori avem?
Ionuț Țolescu, director adjunct Școala 195: Exclus! 20 de clase, 2600 de copii, la 10 copii în clasă, 260 de clase, nu. La primar avem 49 de clase, înmulțit cu 3, 117 clase. Nu, nu avem.