Elevii români, doriţi de universităţile din Occident: "Am decis să merg în Franța" (Video)
N-au luat încă Bacalaureatul, dar au locul asigurat la universităţi de prestigiu din lume. În ciuda numărului mare de infectări, Franţa, Marea Britanie şi Belgia cheamă deja studenţii români la cursuri. Campusurile vor fi din nou pline, iar orele se vor ţine normal.
De Redactia Observator la 19.06.2020, 21:33- Mai mulți elevi români au fost admiși deja la Universitatea Sorbona.
- Elevii români acceptă să plece la studii în străinătate pentru că au mai multe oportunități.
Cu sălile nu la fel de pline, dar cu la fel de mulţi studenţi în campus. Universitatea Sorbona i-a anuntat deja pe bobocii români că pot să se instaleze de luna viitoare în caminele din Paris.
Maria Georgescu, elevă admisă la Universitatea Sorbona: Am fost informați că putem merge de la 1 iulie, nu ne-au dat informații, au spus că statul francez face eforturi pentru a fi totul cât mai sigur și să nu mai avem nevoie de atâtea documente oficiale.
După examenul de Bacalureat, Maria îşi va face bagajele şi va porni în noua călătorie a vieţii sale. Fără grijă că pandemia i-ar putea strica planurile. A fost admisă la Facultatea de Litere şi Informatică, în urma unui concurs cu mii de candidaţi din toată lumea.
Maria Georgescu, elevă admisă la Universitatea Sorbona: Am gândit un pic că ar fi mai sigur să rămân în țară, dar am decis să merg în Franța pentru că acolo pot realiza mult mai multe. Pot face asta și cu situația actuală. Părinții sunt stresați și familia, în general, pentru că e Franța și este pandemie acolo foarte puternică.
Părinţii lui Tiberiu sunt la fel de îngrijoraţi. Dar nu vor ca băiatul lor să rateze şansa pentru care luptă de când era mic. Şi la propriu, şi la figurat! Este campion mondial la karate şi olimpic în România la mai multe discipline.
Tiberiu Iordache, elev admis la Universitatea Sorbona: Am avut de ales între zece facultăți. Sorbona, Toulouse, Marseille au fost câteva dintre ele. Până la urmă am acceptat la Sorbona, propunerea a venit acum o lună și jumătate.
Cheia succesului a fost lista de activităţi şcolare din liceu, dar şi examenul anticipat de Bacalaureat francofon şi probele de limba franceză, toate trecute cu calificative maxime.
Tiberiu Iordache, elev admis la Universitatea Sorbona: Am vrut să intru în maturitate de unul singur, să văd că pot să mă descurc și să-mi dovedesc mie că nu depind de ai mei. Am acceptat pentru că acolo am găsit și un club sportiv.
Nu doar Franţa a anunţat deschiderea campusurilor. Şi universităţi din Marea Britanie şi Belgia îi aşteaptă pe absolvenţii români.
Bogdan Kochesch, consilier educațional: S-au pregătit pentru a primi studenți într-o variantă blended, în care cursurile de anvergură mai mare, cu mai mulți studenți, să fie online, însă tutorialele, cursuri cu mai puțini studenți, să înceapă offline.
Puţini au fost cei care au renunţat la ideea plecării. Frica de sărăcie a bătut teama de infectare.