Elevii, soluția patronilor pentru criza de muncă de pe litoral. La ce sumă ajunge salariul (Video)
Elevi de liceu, angajaţi pe litoral. Este soluţia de criză găsită de patroni pentru lipsa forţei de muncă pe litoral. Sute de tineri de la şcoli profesionale din toată ţara au fost aduşi să lucreze la mare.
De Redactia Observator la 12.06.2019, 20:28- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Elevi de liceu, angajaţi pe litoral. Este soluţia de criză găsită de patroni pentru lipsa forţei de muncă pe litoral. Sute de tineri de la şcoli profesionale din toată ţara au fost aduşi să lucreze la mare. Fac practică plătită şi în plus au asigurate cazarea şi cele trei mese pe zi. În timpul liber, adolescenţii se bucură de plajă şi apă, mai ales că pentru mulţi dintre ei este prima întâlnire cu marea. Problema nu e totuşi rezolvată. Litoralul are nevoie de încă 20 de mii de angajaţi sezonieri.
Maria are 16 ani şi vine din Olt. Este ajutor de bucătar la un hotel din Jupiter. Primeşte 1.600 de lei pe lună, iar ca orice fată de vârsta ei, cu banii câştigaţi, vrea să-şi cumpere haine.
Reporter: Ce faci aici?
Maria: Păi, pregătim micul dejun şi după ce vine debarasarea pregatim şi restul pentru
Reporter: Câţi bani câştigi într-o lună?
Maria: 15-16.
Mihaela are tot 16 ani şi a ajuns pentru prima oară la mare. Vine din Iaşi şi va lucra ca piccolo. În timpul liber se bucură de plajă.
Reporter: Prima oară la mare?
Mihaela: Da.
Reporter: Cum e?
Mihaela: Puţine emoţii. Aş vrea să strâng nişte bani şi să urmez nişte cursuri de stewardesa.
Pentru a putea deschide hotelurile în sezon, patronii au apelat la această soluţie: liceele de profil. Speră chiar să i convingă pe tineri să revină şi anul viitor.
Nicoleta Gheorghe, mangerul hotelului: Noi depunem eforturi, de aceea le oferim cazare, trei mese pe zi şi toate condiţiile ca să-i atragem şi avem dintre angajatii actuali cei care au venit si acum doi ani, trei ani. Salariile încep de undeva de la 1.400 şi ajung undeva la 4.000.
Reporter: Cine câştigă patru mii de lei?
Nicoleta Gheorghe, mangerul hotelului: De exemplu, în bucătarie, un bucătar.
Alţi angajatori vor să facă profit cu orice preţ. O echipă Observator a mers la un interviu de angajare la un restaurant din din Neptun. Surpriză însă, personalul era cazat la grămădă într-un cort de nunţi.
Angajator: Anul ăsta vom merge pe ceva provizoriu, un cort de evenimente. Va fi un pic mai greu cu cazarea, adică nu sunt condiţii extaordinare, da? Plecăm de la un minim, un minim de 2.000 de lei.
În Eforie Nord, o cameristă primeşte 2.500 de lei pe lună, dar fără nicio zi liberă.
Angajator: Dacă mai are vreo colegă, cu atât mai bine. O să stea trei fete în cameră. Salariul de 2.500 de lei, bani în mână. Programul este de luni până luni, că asta e hotelul când ai turişti.
Numărul angajaţilor pe litoral e acum la jumătate, iar mulţi clienţi se plâmg că asta se vede în calitatea serviciilor.
Dragos Răducanu -vicepresedinte Federația Patronatelor din Turism: Litoralul are nevoie de aproximativ 40.000 de angajati, iar noi anul acesta avem in jur de 20.
În weekendul de Rusalii sunt aşteptaţi peste 50 de mii de rturişti la mare.