Trăiesc în întuneric, dar escaladează pereţi cu viteza şi curajul unor mari campioni
Trăiesc în întuneric, dar escaladează pereţi cu viteza şi curajul unor mari campioni. Sunt nevăzătorii care şi-au depăşit limitele şi fac performanţă într-un sport dificil chiar şi pentru oamenii fără dizabilităţi. Cunoaştem doi sportivi medaliaţi în toată lumea, pentru care escalada e deopotrivă provocare şi evadare.
De Redactia Observator la 04.10.2018, 16:13Trăiesc în întuneric, dar escaladează pereţi cu viteza şi curajul unor mari campioni. Sunt nevăzătorii care şi-au depăşit limitele şi fac performanţă într-un sport dificil chiar şi pentru oamenii fără dizabilităţi. Cunoaştem doi sportivi medaliaţi în toată lumea, pentru care escalada e deopotrivă provocare şi evadare.
Florin vine zilnic la antrenamente la un centru de escaladă din Bucureşti special pentru tinerii cu deficienţe de vedere sau alte dizabilităţi. Viaţa i s-a schimbat acum doi ani, când a descoperit acest sport. Faptul că este nevăzător nu l-a împiedicat să ajungă în lotul naţional de paraclimbing şi să câştige medalii la concursuri din întreaga lume. Acum îi antrenează pe copiii care vin să facă terapie prin escaladă.
Escalada i-a dat încredere în forţele proprii şi lui Răzvan, campion european la paraclimbing. Spune că acest sport l-a învăţat cum să se descurce mai uşor în viaţa de zi cu zi.
În România sunt în jur de 100.000 de persoane cu deficienţe de vedere. 9 din 10 nevăzători nu ies din casă, nu socializează şi nu reuşesc să se angajeze.
Cum pot fi ajutaţi copiii cu deficienţe de vedere şi dizabilităţi
Cei de la Asociaţia Climb Again au un ţel ambiţios cu centrul de escaladă din Berceni. Vor să strângă 100.000 de euro pentru a crește numărul de copii și tineri cu nevoi speciale susținuți de la 200 pe an, la 2.000 pe an. Cu un SMS recurent cu textul “vezi” la 8844, contribuiţi cu 2 euro/lună la şedinţele gratuite de terapie prin sport.