EXCLUSIV!!! Evaziunea fiscala cucereste Internetul
Evaziune pe net. E noua gaselnita a comerciantilor necinstiti ca sa fuga de taxe si impozite. Vand orice si oricui prin intermediul internetului. Nu dau bon sau factura fiscala si baga tot profitul in buzunar
De Redactia Observator la 29.05.2013, 21:08- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Are un adevarat depozit de produse pe care le vinde pe internet, dar nu poate sa dea niciun document pentru marfa. Nici nu-l intereseaza. Afacerea merge foarte si fara sa plateasca taxe la stat. Stie tot ce misca in comertul on line si le da chiar sfaturi celor care indraznesc sa ceara o factura. “Pe factura nu trebuie sa scrie firma, nebuneli”, spune comerciantul.
Asa pacalesc mai toti negustorii de pe internet statul si nu sunt deloc putini. Mii de persoane fizice vand pe internet marfa in regim en-gros. Nu au firma asa ca nu pot emite bon sau factura fiscala. Toti banii le intra in buzunar iar statul pierde. Cam 30 de milioane de euro in fiecare an. “Este unul dintre fenomenele care, in ultimii ani, s-au manifestat din ce in ce mai activ”, a declarat comisarul Aurel Dobre, seful Departamentului Fraude Informatice al Politiei Romane.
Iar profitul evazionistilor este unul urias daca ne gandim ca aprope nu exista om care sa nu fi cumparat macar o data un produs de pe internet. 30 de milioane de euro reprezinta doar o cifra estimativa. In realitate sumele pot fi chiar si de doua ori mai mari.
Anuntati ca au fost inregistrati, comerciantii au cautat diverse justificari, din pacate niciuna care sa le sustina statutul de negustori cinstiti. “Pe langa comertul fara a fi platite taxele la stat ne confruntam si cu comertul on line cu produse contrafacute”, a mai spus Dobre.
Politia demareaza de foarte multe ori actiuni de identificare si sanctionare a evazionistilor virtuali, insa lipsa de resurse materiale si umane limiteaza activitatea comisarilor, iar magazinele online apar ca ciupercile dupa ploaie. Ministerul Telecomunicatiilor ar putea bloca astfel de site-uri, dar o face doar cand o alta autoritate i-o cere, adica foarte rar.