Experiment Observator: În Cluj se cheltuie cei mai mulţi bani pe coşul cu alimente de bază
Spune-mi în ce oraş locuieşti ca să îţi spun câţi bani cheltuieşti! Clujul conduce topul scumpirilor chiar şi la produsele alimentare. Coşul de cumpărături cu alimentele de bază este cu aproape 10 lei mai scump decât în Capitală şi cu vreo 20 de lei peste cel din Iaşi. Explicaţia e simplă: în oraşele mari şi salariile sunt mai bune, iar comercianţii adaptează preţurile.
De Redactia Observator la 05.05.2021, 21:52- Pentru coşul cu alimente de bază se cheltuie 77 de lei în Cluj.
Negocierea e cheia succesului în pieţele agroalimentare, indiferent de oraş. În vreme ce unii pleacă de la piaţă cu plasele doldora, alţii încep să taie de pe lista de cumpărături produsele de care s-ar putea lipsi.
Cumpărăturile care ne ajung pentru un mic dejun, un prânz şi o cină pentru două persoane s-au apropiat de 100 de lei. Din coşul de cumpărături nu lipsesc brânza, ouăle, laptele, carnea de pui, dar și legumele. Produse suficient cât pentru vreo trei mese diferite. Pe toate acestea am dat astăzi în jur de 70 de lei.
În mod paradoxal, însă, nu Bucureştiul conduce topul scumpirilor. Ci Clujul!
Explicaţiile specialiştilor în legătură cu diferenţele dintre coşurile de cumpărături
Într-o piaţă din Cluj am cheltuit deja 48 de lei și nu am terminat toate cumpărăturile. Mai am de luat ouă și piept de pui, ceea ce înseamnă încă cel puțin 29 de lei.
În total, coşul de cumpărături cu fix aceleaşi produse luate în Capitală, în aceleaşi cantităţi, ne costă 77 lei. Explicaţia?
Dragoş Frumosu, expert industrie alimentară: Eu consider speculă. Mai ales dacă ne gândim că la Cluj este o zonă foarte populată şi foarte căutată în ultima perioadă.
Adrian Negrescu, economist: Apoi este vorba despre costurile de chirii, care sunt mai mari în marile oraşe și mai mici în oraşele mai mici, dar şi de costurile cu utilităţile.
La Iaşi, coşul de cumpărături cu alimentele de bază ne costă 58 de lei. Din tot acest coş, cele mai scumpe produse sunt brânza, care costă 16 lei kilogramul, şi carnea de pui, care este aproape 18 lei kilogramul. Cele mai ieftine sunt verdeţurile. Un leu este legătura de mărar și un leu cea de pătrunjel.
Şi aici comercianţii adaptează preţurile la puterea de cumpărare a oamenilor: "Normal că n-au oamenii bani, dacă nu mai sunt salarii, nu mai sunt locuri de muncă, normal că omul nu mai are bani".
În Iaşi, spre exemplu, salariul mediu net nu depăşeşte 3500 de lei. Este cu vreo 900 de lei mai mic decât în Bucureşti şi cu 500 lei mai mic decât cel din Cluj.