Antena Meniu Search
x

Video Pandemia de coronavirus a adus scăderi de salarii şi majorări de preţuri la alimente

Pandemia nu ne-a adus doar restricţii, ci şi salarii mai mici. Ce simţim pe pielea noastră e confirmat şi de cifrele oficiale. Veniturile salariaţilor au scăzut cu mai bine de şase procente într-o singură lună. Şi un rău nu vine singur: pe lângă faptul că banii sunt puţini, îi cheltuim şi mai repede. La alimentele de bază, preţurile au crescut şi cu 16 procente. 

de Redactia Observator

la 12.03.2021, 21:10

Vezi și
  • Salariile românilor au scăzut cu 6% în ianuarie 2021, faţă de decembrie 2020.
  • Cele mai mari scăderi de salarii s-au înregistrat în industria HoReCa.

Nori lucrează în domeniul vânzărilor de maşini, sector grav afectat de pandemia de coronavirus. Două luni n-a câștigat niciun ban. 

Nori: Au fost tăieri de salariu. S-a tăiat 75% din venitul net. Au fost anumite lucruri de care am fost privaţi ca familie. Am început să mă interesez și să caut surse de venit alternative.

În majoritatea activităților din sectorul economic salariile sunt mai mici. O arată Institutul Național de Statistică. 

Începutul de an a venit cu lefuri mai mici pentru români. Aceştia au primit cu 6% mai puţini bani în ianuarie, comparativ cu decembrie 2020. Venitul mediu a fost de 3.395 de lei, în scădere cu 225 de lei. 

Una din cauze o reprezintă vânzările slabe. O altă explicație ar fi aceea că, prin comparaţie, veniturile din decembrie au fost influențate de sărbătorile de iarnă. 

Cristian Păun, analist economic: Pot fi anumite prime, pot fi anumite tichete cadou care se acordă în luna decembrie şi atunci venitul salarial poate fi influenţat de acest tip de recompensă. 

Pandemia de coronavirus a adus o scădere masivă a salariilor din industria HoReCa

Cele mai mici salarii au fost în HoReCa. Angajații au încasat, în medie, 1732 de lei. 

Daniel Mischie, preşedinte HORA: Mai mult de jumătate din venitul unui muncitor e alcătuit din partea de bacşiş. În ultima perioadă, când HoReCa a fost restricţionată, veniturile au fost extrem de mici. 

Salariile sunt mici, prețurile tot mai mari. În februarie, alimentele s-au scumpit cu 2,7%. 

Fasolea, de exemplu, s-a scumpit cu 16%, iar uleiul cu 11%. Plătim mai mult și pentru mălai, cu 7%, iar pâinea cea de toate zilele ne costă cu 5% mai mult. Și prețul la brânzeturi a crescut cu 5%. 

Cristian Păun, analist economic: Noi importăm foarte multe produse alimentare. Exportăm produse cu grad de prelucrare redusă, cereale, şi importăm produse cu grad de prelucrare avansat, de exemplu produsele din carne. 

Automat, importul duce la scumpiri, mai ales că leul s-a tot depreciat în ultima perioadă. Pe 10 martie, euro a ajuns la cel de-al cincilea maxim istoric atins în luna martie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Pandemia de coronavirus a adus scăderi de salarii şi majorări de preţuri la alimente