Extinctoarele din mai multe instituţii publice, expirate chiar şi de zeci de ani
Instituţiile statului care fac legea nu sunt neapărat şi cele care o respectă. Mai multe clădiri unde ajung lunar mii de români sunt un potenţial pericol. Reporterii Observator au descoperit insituţii unde extinctoarele au... două decenii vechime.
De Redactia Observator la 26.11.2019, 20:54Instituţiile statului care fac legea nu sunt neapărat şi cele care o respectă. Mai multe clădiri unde ajung lunar mii de români sunt un potenţial pericol. Reporterii Observator au descoperit insituţii unde extinctoarele au... două decenii vechime. Culmea, stingătoarele de incendiu sunt expirate chiar şi în Tribunalul Bucureşti, acolo unde se judecă Procesul Colectiv.
Extinctoare care au expirat de mai bine de 10 luni au fost fotografiate ieri de o avocată pe holul Tribunalului Bucureşti. Culmea, chiar în ziua când procurorii cereau pedepsele în dosarul Colectiv.
Clubul în care au murit 64 de tineri avea o singură ieşire de urgenţă iar extinctoarele nu funcţionau. Patru ani mai târziu, în insituţia unde se va decide cine plăteşte pentru tragedia de atunci, nu se respectă legea.
La câteva ore după ce fotografiile au făcut turul unei reţele de socializare, stingătoarele au fost înlocuite.
O altă instituţie, aceeaşi problemă. Într-un sediu ANAF stingătorul are ... două decenii!
Două etaje mai sus, alt extinctor şi tot expirat. Mai mult, holul este ticsit cu dulapuri încărcate cu dosare şi hârtii ceea ce ar face intervenţia pompierilor extrem de dificilă în cazul unei urgenţe.
La etajul doi este Garda Financiară, încă un extinctor. Nimeni nu ştie dacă funcţionează extinctorul acesta.
Conducerea instituţiei nu a vrut să comenteze situaţia.
Biblioteca Naţională, una din cele mai moderne clădiri din Bucureşti. Fiecare hol are un extinctor. Pe niciunul însă nu este inscripţionată data la care a fost făcută ultima verificare. Până şi administratorul are îndoieli că stingătoarele sunt funcţionale.
Potrivit legii, fiecare instituţie trebuie să aibă un angajat responsabil cu prevenirea şi stingerea incendiilor. El este obligat să verifice stingătoarele o dată la cel mult o lună. Şi să se asigure că reîncărcarea lor se face după fiecare utilizare sau după expirarea termenului de valabilitate.
Daniel Vasile, purtător de cuvânt la ISU Bucureşti-Ilfov: Administratorii sau conducătorii operatorilor economici şi ai instituţiilor publice au obligaţia de a asigura atât dotarea cu stingătoare a spaţiilor în care îşi desfăşoară activitatea, cât şi mentenanţa acestor mijloace de stingere a incendiilor conform perioadei de valabilitatea acordate de producător. Stingătoarele de incendiu se verifică anual, după prima reîncărcare
După tragedia de la Colectiv, legea a fost schimbată. Chiar şi aşa, instituţiile publice pot funcţiona fără autorizaţie de securitate la incendiu. Trebuie însă să informeze oamenii asupra riscurilor la care se expun atunci când le trec pragul.