Una dintre cele mai mari fabrici de instrumente muzicale din lemn din Europa se află la Reghin, în Mureş
În ciuda lipsei meseriaşilor şi a resurselor tot mai mici, producţia nu s-a oprit însă. În fiecare an, peste 200 de tipuri de instrumente sunt realizate aici, în zeci de mii de exemplare.
De Redactia Observator la 16.11.2018, 10:16În ciuda lipsei meseriaşilor şi a resurselor tot mai mici, producţia nu s-a oprit însă. În fiecare an, peste 200 de tipuri de instrumente sunt realizate aici, în zeci de mii de exemplare. Acum, cu ocazia Centenarului, câteva sute de naiuri în ediţie limitată vor fi oferite cadou unor personalităţi din ţară şi din străinătate.
Acum aproape 70 de ani, în fabrica de la Reghin se făcea prima vioară. A urmat o chitară, apoi o cobză şi un ţambal. Iar în timp, s-a ajuns la 200 de instrumente muzicale. Ioan Halaţiu este unul dintre puţinii oameni care şi-a dedicat viaţa realizării lor. Acum, se ocupă de naiuri, care sunt acordate cu ceară de albine topită şi sterilizată, iar procedura durează destul de mult. Astfel, într-o zi, pot fi acordate cel mult 10 bucăţi.
Deşi s-a pensionat, vrea să muncească până va găsi un ucenic, să ducă meseria mai departe.
În anul Centenar, fabrica a pregătit 300 de naiuri, în ediţie limitată, daruri care vor fi oferite unor personalităţi.
Ioan Halaţiu: Această ediţie limitată va conţine pe verso semnătura maestrului Gheorghe Zamfir, şi de asemea pe front va avea o monedă aniversară a Centenarului.
Administratorii spun însă că se confruntă cu probleme majore. Nu au materie primă pentru instrumente şi nici oameni destui să le realizeze.
Administrator: Este foarte greu pentru noi pentru că nu mai există meseriaşi Ca să lucrezi instrumente muzicate trebuie să înveţi totul de la zero pentru că nu există şcoală care să te înveţe să lucrezi aşa ceva.
Reuşesc să depăşească însă greutăţile, iar acum se mândresc cu instrumente de calitate, dintre care foarte multe ajung şi peste hotare.