Fabricile de confecții s-au reprofilat în lupta pentru combaterea coronavirusului
În sezonul 2020, mai multe fabrici de confecţii din ţară au o singură tendinţă: reprofilarea. Au lăsat deoparte moda şi vor produce echipamente de protecţie. Chiar şi firmele cu puţini angajaţi au renunţat la ţinute de gală pentru doamne şi domni şi au trecut la confecţionarea de măşti.
De Redactia Observator la 18.03.2020, 23:15- Fabricile de confecții s-au reprofilat în lupta pentru combaterea coronavirusului
- Angajații fabricilor produc acum costume și măști de protecție
În sezonul 2020, mai multe fabrici de confecţii din ţară au o singură tendinţă: reprofilarea. Au lăsat deoparte moda şi vor produce echipamente de protecţie. Chiar şi firmele cu puţini angajaţi au renunţat la ţinute de gală pentru doamne şi domni şi au trecut la confecţionarea de măşti pentru a completa stocurile spitalelor care se confruntă cu o lipsă acută.
Până acum două zile, această fabrică producea cearşafuri, feţe de pernă şi halate pentru centrele de bătrâni şi copii din Sectorul 1 al Capitalei.
Daniel Tudorache, primar Sectorul 1: De 48 de ore ne-am reprofilat sau s-au reprofilat şi produc combinezoane. Eu cred că acest combinezon un pic cauciucat este mai bun decât orice se găseşte pe piaţă.
Două angajate produc peste 200 de măşti pe zi.
Nicoleta Dumitrache, angajată: Facem ce putem ca să ajutăm cum se poate. Ne e frică, ca fiecărui om, dar mergem mai departe, ce să facem?
Spălătoria s-a transformat în secţie de sterilizare.
Maria Aldea, angajată: 60 şi 90 de grade, maxim. Cu ce? Cu clor. Cu detergent bun şi cu clor. După care ce se întâmplă? După care se usucă la o temperatură de 60 de grade, apoi le călcăm la sectorul de călcătorie.
Pentru refacerea stocurilor de echipamente de protecţie lurează mai multe firma din ţară.
Daniel Cosman, investitor: Am fost întrebaţi ce capacităţi putem oferi, ce producţie putem oferi, ce produse putem pune pe piaţă, ni s-a sugerat această idee de a începe să producem măşti de unică folosinţă.
În oraşul Călan, afectat de şomaj, mulţi şi-au găsit acum locuri de muncă.
Codruta Șuteu, reprezentant firmă: Este vorba de seturi de unică folosinţă pentru blocul operator, halate sterile, câmpuri sterile, materiale folosite pentru izolarea pacientului înainte de operaţie.
O altă fabrică de textile, din Codlea, livrează sute de combinezoane zilnic către spitale din Cluj sau Constanța.
Alina Pertilă, coordonator producție: Încercăm să fim cât mai multe, să nu lipsim datorită virusului acesta și pentru a ajuta în primul rând pe noi şi pe restul populaţiei.
O firmă mai mică, din Galaţi, s-a reprofilat şi ea. De la rochii de ocazie, la măşti de protecţie. Cei patru angajaţi reuşesc să confecţioneze sute de bucăţi pe zi.
O cunoscută creatoare de modă din Ploiești şi-a transformat atelierul de rochii şi face săptămânal peste zece mii de măşti de protecţie.