SPECIAL: Iata cum se fac bani din morminte
Batalia de pe piata imobiliara nu se duce doar la suprafata, ci si in adancime. Locurile de veci din cimitire au invadat rubricile de mica publicitate ale ziarelor, iar site-urile de internet sunt pline cu anunturi de vanzare-cumparare.
De Redactia Observator la 15.03.2013, 20:44Ca si in cazul locuintelor, pretul este stabilit de zona si imbunatatirile aduse. In unele situatii, un loc de veci costa chiar si cateva zeci de mii de euro. Afacerea este profitabila, dar este si ilegala. Vinderea acestor spatii este interzisa de lege. In schimb, este permisa donatia. O acoperire perfecta pentru comertul cu locuri de veci.
O idee profitabila, de altfel. Din doi metri patrati de pamant sa scoti cateva mii de euro. In schimbul banilor primesti si un bonus. Un saculet cu oseminte de la "proprietarul" anterior.
Regulamentul Administratiei Cimitirelor prevede ca unei persoane sa i se poata concesiona, pe termen nelimitat, numai un singur loc de inmormantare. Pentru a face fata cererilor si a reduce numarul situatiilor in care o persoana solicita mai multe locuri de veci pentru rudele decedate, Administratia Cimitirelor a gasit o solutie ingenioasa: mormintele suprapuse.
Locurile de veci sunt proprietate publica. Cel care detine un astfel de spatiu in cimitirele municipalitatii nu are voie sa il vanda. In schimb, este permisa donatia, in spatele careia, unii cer bani. Adica fac specula cu terenul primariei sau al bisericii de care apartine cimitirul respectiv.
Pentru a cumpara un loc de veci, este suficient sa arunci o privire in rubricile de mica publicitate sau sa dai un click pe internet. Cu cat locul de veci este mai aproape de centru, cu atat creste si pretul. La cimitirul Bellu, preturile pleaca de la 3.000 de euro, in capatul cimitirului, pana la 30.000 de euro, in spatele capelei.
Banii insa nu ajung la buget, iar afacerile cu locuri de veci sunt tot mai profitabile, de la an, la an.