Mai murdar în bucătărie decât la toaletă! Ce se ascunde în spatele vitrinei, în unele fast food-uri de pe stradă
Imagini surprinse de o echipă Observator arată cum se prepara mâncarea în localuri unde în fiecare oră ajung zeci de clienţi. Se prepară totul la foc iute, fără prea multă grijă pentru curăţenie.
De Redactia Observator la 12.10.2018, 21:23- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Imagini surprinse de o echipă Observator arată cum se prepara mâncarea în localuri unde în fiecare oră ajung zeci de clienţi. Se prepară totul la foc iute, fără prea multă grijă pentru curăţenie. Reporterii au surprins mizerie şi angajaţi care nu folosesc mănuşi când manevrează mâncarea. Inspectorii ANPC recunosc.
Bucătăria arată... dezgustător. Plita pe care este preparată mâncarea este acoperită de un strat de arsură. Sunt pete de ulei peste tot. Iar la câtiva metri distanţă, o femeie iese în stradă cu o tavă de mâncare. Pilaful este neacoperit.
Am luat la rând 10 restaurante de tip fast food şi magazine alimentare. În 7 dintre ele am găsit astfel de imagini. Aşa arată o vitrină cu brânzeturi. Iar într-o shaormerie, angajatul atinge carnea cu mâna goală, fără mănuşi.
Cu aceleaşi imagini, am fost şi la reprezentanţii Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului.
MARIAN MITREA, inspector ANPC: Bineînţeles că aceste nereguli sunt total împotriva siguranţei produsului care ar trebui să fie consumat în siguranţă. N-au ce căuta produsele semi-finite cu produsele finite, cu materii prime... sub nicio formă! Noi facem controale tematice, dar nu poţi cuprinde toată zona. Aşa, dacă ai o sesizare, vorba militarului: punct ochit, punct lovit!
Iar doctorii care au privit scenele surprinse de noi ne explică pericolul.
ADRIAN MARINESCU, infecţionist: Ar trebui să existe şi mănuşi şi în niciun caz să numerăm banii şi imediat să distribuim mâncarea, e clar că o să plimbăm germenii dintr-un loc în altul şi se întâmplă destul de des treaba asta şi pe urmă ne mirăm de ce se ajunge la toxiinfecţii alimentare cu stafilococ fie cu alte bacterii.
Pentru a evita toxiinfecţiile alimentare, trebuie să ne asigurăm că restaurantul are autorizaţie de funcţionare, aceasta trebuie expusă. Şi modul în care arată ţinuta angajaţilor spune multe despre curăţenie şi despre respectarea regulilor de siguranţă alimentară.
Luna trecută, ANPC a dat peste 40 de amenzi în valoare de o sută de mii de euro. În urma reportajului Observator, inspectorii au transmis că s-au sesizat.