Femeia din Argeş care deţinea un butic de haine contrafăcute reprezentând replici ale brandurilor celebre riscă închisoarea
O femeie din Argeş, patroana unui butic de haine şi încălţăminte, a reuşit să înşele mai mulţi clienţi prin vânzarea unor produse ce aparţin aparent unor mari branduri sportive. De fapt, replici contrafăcute.
De Redactia Observator la 01.02.2019, 10:40O femeie din Argeş, patroana unui butic de haine şi încălţăminte, a reuşit să înşele mai mulţi clienţi prin vânzarea unor produse ce aparţin aparent unor mari branduri sportive. De fapt, replici contrafăcute. Profitul obţinut s-a întors însă împortiva ei, după o anchetă de 6 ani. Femeia e acum bună de plată mii de euro, după ce producătorii originali americani au fost sesizaţi şi i-au cerut daune. Ba mai mult, ea riscă acum să ajungă după gratii.
Din vorbă în vorbă, magazinul femeii a ajuns să fie cunoscut în tot oraşul Mioveni. Oamenii veneau acolo pentru a-şi cumpăra haine aparent produse de mărci consacrate, la preţuri mult mai mici faţă de cele originale.
Se alegeau, de fapt, cu produse contrafăcute. Totul a fost depistat de poliţişti în ianuarie 2013, în urma unui control. Zeci de articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte au fost atunci confiscate, iar magazinul închis. A urmat apoi o anchetă penală.
Cătălin Gherzan, avocat: Comercializarea de produse identice cu ale mărcilor protejate, fără acordul proprietarului, este considerată ca fiind infracţiune. Infracţiune care se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu o amendă.
O anchetă care a ajuns până în America, după ce procurorii au alertat marii producători de peste Ocean şi au colaborat cu ei prin intermediul unor reprezentanţi din Bucureşti.
Nicolae Argeşanu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti: Au fost cooperanţi, au înţeles aspectele pe care le vizăm noi, acelea de a respecta legea şi de a le recunoaşte pe teritoriul României drepturile care sunt recunoscute la nivelul întregii lumi. Au fost formulate pretenţii defalcate în funcţie de societăţile care erau prejudiciate.
Astfel că, dacă prejudiciul din dosar este de numai 5.000 de lei, femeia este bună de plată, acum, pentru o sumă de trei ori mai mare. Peste 3000 de euro ar putea plăti românca, daune cerute de patru giganţi din industria vestimentară. Procesul va începe luna aceasta. La audieri, femeia şi-a recunoscut fapta. Procurorii spun că au căutat să apere atât societăţile prejudiciate, cât şi interesele consumatorilor înşelaţi.
Nicolae Argeşanu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti: Poate fi, să zicem, oarecum e indus în eroare în momentul în care se duce şi cumpără anumite produse şi poate avea impresia că este un produs de brand, dă o anumită sumă de bani, dar în realitate este un produs contrafăcut.
După finalizarea procesului, magistraţii vor hotărî şi cum va răspunde penal femeia: cu amendă sau cu închisoare.