Fenomen inedit la Galaţi. În mijlocul Dunării, se ridică o nouă insulă
Totul datorită aluviunilor aduse de fluviu. Deşi deocamdată abia se ridică peste nivelul apei, specialiştii spun că la un moment dat ar putea deveni o veritabilă formaţiune terestră cu vegetaţie.
De Redactia Observator la 14.02.2019, 09:05Totul datorită aluviunilor aduse de fluviu. Deşi deocamdată abia se ridică peste nivelul apei, specialiştii spun că la un moment dat ar putea deveni o veritabilă formaţiune terestră cu vegetaţie. Pentru a o monitoriza cât mai atent şi a elimina eventualele pericole, marinarii au cartografiat zona.
Limba de pământ ce se ridică desupra nivelului Dunării se află chiar în dreptul falezei din Galaţi. Apare, de obicei, atunci când nivelul fluviului scade sub cota 200. Conform datelor înregistrate are şi o lungime considerabilă.
Directorul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos explică fenomenul.
Dorian Dumitru - director AFDJ: Orice variatie mare de nivel aduce si aluviuni multe. Fiind o latime mare si adancimi mai mici, depunerile au gasit un loc prielnic acolo si s au format in timp
Nu este absolut niciun pericol pentru navigaţia pe fluviu, ci dimpotrivă, spun specialiştii. Dacă se formează un ecosistem natural, nu ar trebui eliminat. Mai mult, noua insulă ar putea deveni un punct de interes turistic.
Dorian Dumitru - director AFDJ: Daca ea se va stabiliza in sensul ca pe aceasta formatiune in continuare se va depune si va creste si vegetatie chiar ar fi benefic sa fie protejata in amonte sa nu se erodeze si ea va lucra ca un epiu, adica imparte curentul, debitul apei si la malul stang si cel drept si va crea si la un mal si la altul adanimi pt navigatie.
Cele mai multe aluviuni care au contribuit la foarmarea acestui ecosistem sunt cele aduse de Dunăre şi de afluentul acesteia, Siretul. Tot aici câteva familii de păsări rămân să ierneze.