Aflăm toate fenomenele meteo extreme pe telefon, de săptămâna viitoare
Tornada care a distrus trei sate şi a răsturnat un autocar cu zeci de oameni schimbă sistemul Ro Alert. De săptămâna viitoare, toate fenomenele extreme, precum furtunile, ploaia îngheţată şi chiar grindina, vor fi anunţate direct pe telefon.
De Redactia Observator la 02.05.2019, 20:30Tornada care a distrus trei sate şi a răsturnat un autocar cu zeci de oameni schimbă sistemul Ro Alert. De săptămâna viitoare, toate fenomenele extreme, precum furtunile, ploaia îngheţată şi chiar grindina, vor fi anunţate direct pe telefon. Autorităţile au înfiinţat o linie directă între Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi meteorologi. Măsură care, dacă s-ar fi aplicat şi în ziua tornadei violente, le-ar fi dat oamenilor cel puţin 20 de minute în care să găsească adăpost.
Când cerul se uneşte cu pământul, nimic nu poate să oprească o astfel de tornadă. O putem însă ocoli. Ar fi fost timp ca oamenii loviţi de forţa vântului în Bărăgan să se adăpostească, dacă ar fi primit avertizări din partea autorităţilor.
Fenomenele meteo extreme, anunţate pe telefon
Elena Mateescu, director ANM: Tehnic, instrumentele radar pot cel mult cu 15-20, maxim 30 de minute înainte să anunţe, aşa cum s-a întâmplat şi acum, când s-a emis avertizarea de cod portocaliu
Doar că sistemul Ro Alert a fost setat să preia doar avertizările de cod roşu ale meteorologilor. Până joi, când autorităţile au schimbat regula.
Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă: Această legislaţie trebuie să fie modificată. Un telefon dedicat între dispeceratul de la Centrul de Prognoză şi IGSU şi DSU ar fi ideal. Telefonul nu va putea fi ocupat de nimic altceva. STS ne-a confirmat că va putea fi instalat vineri
Elena Mateescu, director ANM: Dacă o situaţie de cod portocaliu poate deveni agravantă şi se transformă în cod roşu, va fi transmisă spre sistemul Ro Alert
Fenomenele meteo severe cu caracter imediat vor fi anunţate prin Ro Alert. Este vorba despre grindina de mari dimensiuni, vijeliile puternice cu vânt de peste 80-90 kilometri pe oră dar şi fenomenele precum freezing rain şi tornadele.
Inclusiv sesizările oamenilor ar putea fi transmise prin Ro Alert
Cum va funcţiona totul? Radarul ANM va detecta fenomenele meteo, iar apoi, printr-o linie directă, toate aceste aspecte vor fi comunicate DSU. De aici se va da alerta urmând să ajungă pe telefoanele noastre.
O astfel de alarmă ar putea salva vieţi. În cele trei sate din Călăraşi afectate de tornadă, sute de oameni au trăit urgia fără să-şi dea seama ce-i loveşte.
Rafalele de aproape 200 de kilometri pe oră au luat pe sus 15 acoperişuri. Puterea tornadei a fost estimată de specialişti ca fiind de gradul doi, pe o scară de la 0 la 5.
Şefii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă vor acum ca inclusiv sesizările venite din partea oamenilor prin 112 să poată declanşa sistemul Ro Alert, în cazul în care aceştia sunt martorii unor fenomene extreme care pot pune vieţi în pericol. Puţini ştiu însă că aplicaţia i-ar putea salva.
Pentru a primi mesaje prin RoAlert, este suficient să aveţi un telefon mobil conectat la internet şi setat pentru astfel de avertizări, dar şi să vă aflaţi într-o zonă cu semnal.