Fermierii români, nemulţumiţi că sunt obligaţi să-şi vândă marfa la preţuri mici
Suntem sau nu campioni la producţia de porumb şi floarea soarelui? Depinde pe cine întrebi. În timp ce ministrul Agriculturii este convins că vom avea un an agricol la fel de bun ca 2018, în teren, mulţi agricultori constată fix contrariul.
De Redactia Observator la 04.10.2019, 21:18Suntem sau nu campioni la producţia de porumb şi floarea soarelui? Depinde pe cine întrebi. În timp ce ministrul Agriculturii este convins că vom avea un an agricol la fel de bun ca 2018, în teren, mulţi agricultori constată fix contrariul. Cea mai mare nemulţumire pentru fermieri rămâne însă alta: de ani de zile, preţul de vânzare este foarte mic.
Dacă în 2007, anul intrării în Uniunea Europeană, România avea o producţie de cereale de 12 milioane de tone, astăzi, cifrele s-au triplat.
Petre Daea, ministrul Agriculturii: Sunt convins că şi anul acesta vom rămâne pe poziţia nr. 1 la producţia de floarea-soarelui şi de porumb în UE. Este pentru prima dată când România are trei ani agricoli buni unul după altul. Nu ne vom mai da jos de pe podium
Ministrul Agriculturii mizează pe faptul că anul acesta, am cultivat porumb şi floarea soarelui pe suprafeţe mai mari decât în 2018. Realitatea de pe teren contrazice însă calculele lui Petre Daea. Există fermieri care au investit şi s-au trezit cu producţii sub aşteptări.
Ion Achim, de exemplu, a recoltat doar două tone de floarea soarelui şi şase de porumb la hectar.
Ion Achim, fermier: Făcând o comparaţie cu producţiile de anul trecut la floarea soarelui şi porumb, 2019 a fost un an mai slab. Din luna iunie n-am mai văzut nicio ploaie
Nicu Temciuc, fermier: Porumbul semănat mai târziu a prins seceta la înflorire şi producţiile sunt undeva la jumătate
Gheorghe Albu, preşedinte LAPAR: Câţiva colegi au spus că au obţinut producţii ceva mai bune decât anul trecut. S-au aflat într-o zonă unde au fost precipitaţii mai multe, dar pe marea majoritate i-am auzit plângându-se
Vara trecută, Comisia Europeană a cerut României să-şi revizuiască cifrele privind producţia record de porumb din 2018. Cele peste 18 milioane de tone ar fi fost umflate, cred autorităţile de la Bruxelles, ceea ce ar fi afectat bursa de cereale din Chicago.
De doi ani, România este cel mai mare producător de porumb şi floarea soarelui din Uniunea Europeană, însă performanţa nu se simte şi în buzunarele agricultorilor. În acest an, doar cei care şi-au făcut contracte din timp au obţinut un preţ bun la vânzare.
Mircea Valentin, fermier: Preţul la porumb a fost atât de mic încât ne-a dezamăgit total. S-a vândut şi sub 50 de bani
Ion Achim, fermier: Nemulţumirea noastră e că, de 10 ani, preţurile la cereale rămân pe loc, în schimb inputurile cresc în permanenţă, motorina la pesticide, ierbicide, etc. Spunându-se că sunt producţii record şi cantităţi mari, normal că preţul nu poate să crească
Vândut direct de pe câmp, un kilogram de porumb costă 65 de bani, în timp ce unul de floarea soarelui nu depăşeşte 1,3 lei. Păstrată însă în depozite, marfa ar putea fi vândută în primăvară cu 10% mai scump. Mulţi agricultori se plâng însă că nu găsesc silozuri.
Din cele peste 2,6 milioane de hectare cultivate cu porumb, aproape 80% din producţie pleacă în alte ţări.