Festin culinar după rețete tradiționale, în Bucovina
Ieşirea din case poate să însemne şi o evadare la ţară într-o oază de linişte şi aer curat. O astfel de destinaţie de vacanţă poate fi Bucovina. O experienţă în zonă trebuie neapărat să conţină şi un festin tradiţional, cu mâncare autentică, gătită la foc de lemne, pe plită.
De Redactia Observator la 02.06.2020, 17:39- Turiştii se pot bucura de o vacanţă de neuitat.
- Un sătean care a învăţat şi a păstrat reţetele vechi.
Dacă aveţi drum prin Bucovina, trebuie să treceţi neapărat prin localitatea Panaci. Pe lângă privelişte şi aerul curat de munte, aici vă puteţi bucura şi de mâncăruri tradiţionale autentice, gătite la plită.
Toate pregătite în curtea lui Liviu Bazarcă, un sătean care a învăţat şi a păstrat reţetele vechi ale bunicii lui. Prima delicatesă: turta bucovineană, făcută cu maia.
Apoi aluatul este acoperit cu un ştergar şi se lasă aproape de cuptor, ca să crească mai repede. Între timp, în ceaunul care s-a încins pe plită, se pune o bucată zdravănă de slănină tăiată în bucăţi mici, astfel încât să lase untura.
Se adaugă apoi sare grunjoasă încinsă pe plită, piper alb, cimbru sălbatic, busuioc, puţină mentă şi o cană straşnică de vin alb, sec. Se completează şi focul cu câteva lemne de fag, astfel încat flacăra să fie iute.
Cât timp bunătatea din ceaun se rumeneşte, se coc turtele pe plita încinsă, unde se pun şi câteva felii de cartofi, ce se vor transforma în tradiţionalele scrijele. Ceaunul mai stă câteva minute pe plită şi mâncarea este gata.