Festivalul muzicii mecanice la Iaşi. 13 flaşnetari din 9 ţări s-au întâlnit în Moldova pentru un concert inedit: "Superb, ne poartă în timpuri străvechi"
Flaşnetari din 9 ţări au făcut spectacol, la Iaşi, în acest weekend, acolo unde a avut loc festivalul muzicii mecanice. În centrul oraşului, la Palatul Culturii, pasionaţii de muzica stradală, aşa cum era ea odinioară, au putut să admire micile maşinării şi să asculte concertele inedite, dar şi să afle povestea fiecărui colecţionar.
De Redactia Observator la 19.09.2022, 09:49Cu flașnete mai mici sau mai mari, unele vechi de două secole, altele mai noi, flașnetarii veniți la Iaşi din toate colțurile Europei au oferit un adevărat spectacol celor care au trecut pragul Palatului Culturii.
Flaşnetar: Cânt de mai bine de 12 ani, iar orga aceasta are 8 ani. E prima dată când vin în România şi îmi place. E o ţară foarte frumoasă.
Veniți din Germania, Polonia, Slovacia sau Franța, dar şi din alte tari din Europa, flașnetarii nu s-au sfiit sa cânte și sa ii încânte pe iubitorii acestui tip de muzica care a marcat arta stradală in secolul al XVIII-lea. Unii dintre ei sunt deja la a treia vizita la Iaşi.
Tomas Plaszky: Prima dată am cumpărat una mică şi apoi au urmat altele. Acum avem nouă orgi. Nu e nouă. Aceasta orgă e veche de 60 de ani.
Nu doar prin muzică, ci și prin costumații au captat atenția publicului.
Monica Nănescu, Muzeul Științei și Tehnicii: Au şi costumele adecvate, parcă sunt cumva transpuşi din alte vremuri, din alte lumi. Încearcă să copie cumva atmosfera de la început de secol 20 prin costumele pe care le prezintă.
Spectator: Este ceva care ne poartă în timpuri străvechi. Superb.
Spectator: Nu am văzut până acum. Ce a văzut doar în spectacole pe la televizor şi în general în filmele vechi.
Cei 13 flașnetari veniți la Iasi colecționari, dar și restauratori ai acestor mașinării, vor să ducă mai departe această artă, pentru a nu se pierde în timp.