Florian Cormos, al treilea tortionar
Incă un nume apare pe lista torţionarilor acuzaţi că au ucis sute de deţinuţi politici. Florian Cormoş, fost comandant al coloniei de muncă de la Cernavodă este acuzat de crime împotriva umanităţii. Tot el ar fi şi deţinătorul unui record sumbru, care i-ar fi îngrozit şi pe comunişti. În fiecare zi din mandatul lui Cormoş, un om ar fi murit din cauza ordinelor lui.
De Redactia Observator la 11.02.2014, 19:50- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
La 87 de ani, căpitanul în rezervă Florian Cormoş are conştiinţa împăcată. Până să fie identificat cu fostul şef al lagărului de muncă de la Cernavodă, trăia liniştit la Oradea, îngrijit de fiica lui.
În 1952, Florian Cormoş a condus lagărul Columbia de la Cernavodă. Pentru 4 luni. Timp în care au murit 115 oameni. Adică un deces pentru fiecare zi a mandatului său.
Numele victimelor apar în dosarul de la Institutul Naţional pentru Investigarea Crimelor Comunismului. Alături de sute de mărturii despre ororile de la Cernavodă. Pe unii dintre cei 115 deţinuţi, Florian Cormoş i-ar fi executat personal.
După o anchetă, şeful lagărului Columbia a fost condamnat la moarte. Pedeapsa a fost transformată apoi în muncă silnică pe viaţă. După patru ani de închisoare la Jilava, Florian Cormoş a fost eliberat.
Florian Cormoş este al treilea presupus torţionar dat în judecată. Până acum au fost acuzaţi oficial de genocid Alexandru Vişinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu-Sărat, şi Ioan Ficior, şeful Coloniei de muncă Periprava.