Folosirea aerului condiționat ar putea duce la apariția unor infecții cu noul coronavirus
Răcoare sau risc pentru sănătate. Este alegerea pe care o avem de făcut în vreme de caniculă. În timp ce medicii ne avertizează că ne putem expune unui pericol suplimentar dacă folosim aerul condiţionat, situaţia devine de nesuportat în spaţii închise, cu masca pe față și pe căldură.
De Lucsandra Săndulescu la 06.07.2020, 21:29- Folosirea aerului condiționat ar trebui făcută doar dacă filtrele sunt curățate cât mai des.
- Sistemul de ventilație nu ar trebui să se bazeze pe recircularea aerului din interior.
În timp ce oamenii se vaită de căldură, medicii spun că sistemele de aer condiţionat ar putea să ne îmbolnăvească.
Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: Ţinând cont de mărimea particulei virale, ţinând cont de faptul că se recirculă prin nişte filtre care nu pot fi schimbate de la o zi la alta, este mult mai prudent, neştiind comportamentul acestui virus în totalitate, este mai bine să evităm folosirea aerului condiționat pentru că ne expunem unui risc suplimentar de îmbolnăvire.
În lipsa unor interdicţii cu privire la folosirea aerului condiţionat, şefii centrelor comerciale au luat măsuri de precauție pentru sistemele de ventilație.
Sorin Scîntei, director general mall: Tot sistemul de ventilaţie are filtre certificate Biostat, iar noi introducem la mall, atât în spaţiile publice, cât şi în spaţiile comercianţilor, aer proaspăt 100%.
Aer condiționat vom avea chiar și în autobuze.
Societatea de Transport Bucureşti ne asigură că nu vom muri de cald, în această vară, în autobuzele din Capitală. Cel puţin 650 din cele 1000 vor avea aerul condiţionat pornit. Sistemul va introduce aer de afară şi nu va fi recirculat cel din interior.
Din cele aproape 1.000 de autobuze Mercedes Citaro, 500 au echipamente de aer condiţionat, iar pentru alte 150 de autobuze, prin eforturile STB SA şi ale Primăriei Capitalei, au fost montate instalaţii de climatizare. Prin acelaşi proiect de modernizare a vehiculelor STB SA, alte 100 de troleibuze au fost echipate cu instalaţii de aer condiţionat.
Iar dacă în transportul în comun va fi răcoare, în cursele de tip car-sharing mulți dintre șoferi refuză să folosească aerul condiționat.
Dacă optați pentru a vă răcori în aer condiționat, medicii recomandă curăţarea periodică a filtrelor și folosirea aerului din exterior, nu recircularea celui pe care deja îl respirăm.