Fragmente de lemn, care ar putea aparţine unei epave antice, descoperite pe litoral
Apar noi detalii în ancheta privind cel mai mare proiect de infrastructură de pe litoral. După ce în urmă cu o săptămână, DNA a interzis accesul navei care extrăgea nisip pe o porţiune bună, acum procurorii vin cu noi dezvăluiri. În zona lucrărilor pentru lărgirea plajelor din Mamaia, s-au găsit bucăţi de lemn, care e posibil să provină dintr-o epavă antică. Astfel că până la finalizarea cercetărilor zona a fost conservată.
De Andreea Filip la 02.03.2021, 17:33Plajele din Mamaia ascund secrete antice
Este decizia luată de Direcția Județeană de Cultură,după ce procurorii DNA Constanţa au descoperit că în zona de excavare a nisipului pentru lărgirea plajelor din Mamaia s-ar fi găsit fragmente lemnoase care ar putea aparţine unei epave antice.
Andreea Filip, reporter Observator: "Perimetrul securizat de 4,2 kilometri pătraţi se află chiar în spatele meu în dreptul Plajei Modern - 3 Papuci. Cât timp procurorii DNA fac verificări, firma care se ocupă de cel mai mare proiect deinfrastructură din România, nu va mai putea extrage nisip de aici"
Magdalena Tiţă, director Direcţia de Cultură: "Trebuie să ştim ce anume este de conservat. Trebuie să ştim mai multe detalii şi vom vedea dacă este cazul de o reverificare a perimetrului"
Sorin Belu: "Faptul că cetatea e sub apă la Cazino, e posibil ţărmul nostru să fi fost mai în larg. Adică, noi ce facem acum, ne apropiem de ce era înainte"
Cercetătorii care au studiat întregul perimetru, încă de acum 5 ani, susţin că scannerele din teren nu au identificat nimic suspect.
Cătălin Dobrinescu, cercetător, Muzeul de Istorie Constanţa: "Ele oferă o imagine a fundului mării pe perimetru respectiv. Nu se lasă niciun metru pătrat necercetat. Scanarea s-a făcut la 7 kilometri în larg. Mica descoperire este în afara perimetrului cercetat de noi"
Construcţia lemnoasă a fost localizată la aproape 2 mile în larg la o adâncime de 25 de metri. O bucată de aproximativ 40 de centimetri a fost ridicată şi trimisă spre analiză la un laborator pentru a se stabili perioada din care aparţine. Până atunci... totul e pus în aşteptare.
Adrian Chera, Administraţia Bazinală Dobrogea Litoral: "Nu putem încă să estimăm cam care vor fi întârzierilor de grafic în executarea lucrării, întârzieri care pot să genereze probleme în vara ce urmează în ceea ce priveşte sezonul turistic"
Cum cercetările pot dura până la un an, s-a identificat acum o zona învecinată perimetrului restricţionat pentru extragerea nisipului.