Frescă descoperită în urma renovărilor unei biserici din Târgu Mureş
Lucrările de restaurare a unei biserici din Târgu Mureş au dus la o descoperire importantă. O frescă din secolul al 15-lea a fost găsită pe pereţii celui mai important monument medieval din oraş.
De Redactia Observator la 06.02.2019, 17:16- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Lucrările de restaurare a unei biserici din Târgu Mureş au dus la o descoperire importantă. O frescă din secolul al 15-lea a fost găsită pe pereţii celui mai important monument medieval din oraş.
Reprezentarea Sfântului Ladislau, un fost rege din Ungaria, a fost descoperită în partea centrală a Bisericii Reformate din Târgu Mureş. Cel mai probabil, datează de şase secole.
Soos Zoltan, director Muzeul Judetean Mures: Ştiam de dinainte că există aceste fragmente, dar nu ştiam ce reprezintă ele şi cât sunt de mari suprafeţele păstrate. Este un rege sfânt al Regatului maghiar. Regele cu armata lui porneşte din Oradea, din Cetate şi reuşeşte să învingă cumanii.
Lucrările de restaurare a celui mai important monument medieval din oraş au început anul trecut şi au scos la iveală fresca. Sfântul Ladislau, canonizat la începuturile lui 1200, este un simbol al culturii maghiare.
Soos Zoltan, director Muzeul Judetean Mures: Din păcate pe celelalte porţiuni nu este foarte bine conservată fresca, lângă balcon este cel mai mare fragment, şi cel mai bine păstrat. Biserica actuală reformată din cetate era iniţial călugărească, deci apărţinea ordinului franciscanilor, în mediul franciscan este mai rar să apară legenda sfântului Ladislau.
Tot în urma lucrărilor, au fost descoperite şi osemintele celor mai instăriţi credincioşi ai acelor vremuri.
Soos Zoltan, director Muzeul Judetean Mures: Bisericile medievale sunt folosite ca cimitire,este vorba despre populaţia mai avută a oraşului care îşi permite să plătească această taxă specială, Noi găsim urmele de la începutul secolului 15, până 18, aşadar trei secole sunt înmormântări şi in această biserică, sunt mii de schelete care apar în asemenea situaţii.
Biserica veche de mai bine de 600 de ani nu a mai fost renovată de un secol încoace. Lucrările de acum, care urmează să se termine în câteva luni, se ridică la 800 de mii de euro, bani de la statul maghiar.