Friptura de ied, concurenţă serioasă pentru mielul de Paşte
După cel mai lung şi restrictiv post din an, la masa de Paşti, românii se pot delecta cu o friptură fragedă de ied. Este o alternativă mai sănătoasă şi mai uşor digerabilă la carnea de miel. Preţurile sunt comparabile. Carnea de ied e recomandată dacă aveţi probleme cu colesterolul.
De Redactia Observator la 09.04.2019, 22:41După cel mai lung şi restrictiv post din an, la masa de Paşti, românii se pot delecta cu o friptură fragedă de ied. Este o alternativă mai sănătoasă şi mai uşor digerabilă, spun specialiştii, la carnea de miel. Preţurile sunt comparabile, iar carnea de ied, mai săracă în calorii, e recomandată de nutriţionişti dacă aveţi probleme cu colesterolul.
Friptura din carne de ied la ceaun este o prezenţă obişnuită pe masa acestei familii. Până şi copiii, cei mai mofturoşi dintre meseni, savurează preparatul cu mare poftă.
De mai bine de un deceniu, familia Păun din satul dâmboviţean Drăgăești-Ungureni are crescătorie de capre.
Carnea de ied, 20 de lei kilogramul
În zonă, cererea pentru carnea de ied este mai mare decât oferta, spun crescătorii. Iar în această primăvară cei 200 de iezi se vor vinde cu 20 de lei pe kilogram.
Bogdan Vasile Păun, crescător capre: Mulţi preferă iezi. Foarte puţini preferă miel din cauza faptului că multă lumea la noi este bolnavă. Sunt obligaţi să ţină un anumit regim şi preferă carnea de ied. Singurul inconvenient este că iezii cresc mult mai greu faţă de miei
De Paşte, carnea de ied poate înlocui cu brio o friptură din carne de miel. Crescătorii o recomandă şi pentru conţinutul redus de colesterol.
Georgiana Udrescu, vicepreşedintele CAPRIROM: Este indicată persoanelor care au probleme cardiace. Pentru copii ajută foarte mult la imunitate, atât carnea cât şi laptele de capră. Această carne este ca şi un medicament
Nutriţioniştii spun să consumăm cu măsură orice fel de carne la masa de Paşte. Mai ales dacă a fost respectat postul. Este indicat ca friptura să fie preparată la abur, la cuptor sau la grătar. Şi fie servită cu salate de sezon.
Cererea pentru carne de ied, în creştere
Florin Bălănică, medic nutriţionist: Atunci când consumăm o carne la grătar, indiferent că vorbim de miel sau ied, vorbim de o proteină de foarte bună calitate, dar cu o digestibilitate mai redusă, adică o digeri mai greu, şi evident, de o cantitate de grăsimi saturate, grăsimi de origine animală
În magazine sau în pieţe, cererea pentru carnea de ied este în creştere.
În fermele de capre din România sunt peste 1,2 milioane de animale, crescute mai ales pentru producţia de lapte.
Florin Bălănică, medic nutriţionist: Carnea de ied şi de miel reprezintă o carne de bună calitate, cu o proteină superioară. Din nefericire, după postul cel mai lung din an, ajungem să consumăm alimente greu digerabile, cum ar fi carnea de miel şi de ied, pentru că această proteină superioară vine şi cu preţul digestibilităţii, care nu este una foarte foarte bună, şi atunci după sărbătorile pascale apar tot felul de patologii, în special gastro-duodenale