Antena LIVE

Curs valutar

Friptura de ied, concurenţă serioasă pentru mielul de Paşte

După cel mai lung şi restrictiv post din an, la masa de Paşti, românii se pot delecta cu o friptură fragedă de ied. Este o alternativă mai sănătoasă şi mai uşor digerabilă la carnea de miel. Preţurile sunt comparabile. Carnea de ied e recomandată dacă aveţi probleme cu colesterolul.

De la 09.04.2019, 22:41
WhatsApp
Vezi și:

După cel mai lung şi restrictiv post din an, la masa de Paşti, românii se pot delecta cu o friptură fragedă de ied. Este o alternativă mai sănătoasă şi mai uşor digerabilă, spun specialiştii, la carnea de miel. Preţurile sunt comparabile, iar carnea de ied, mai săracă în calorii, e recomandată de nutriţionişti dacă aveţi probleme cu colesterolul.

Friptura din carne de ied la ceaun este o prezenţă obişnuită pe masa acestei familii. Până şi copiii, cei mai mofturoşi dintre meseni, savurează preparatul cu mare poftă.

De mai bine de un deceniu, familia Păun din satul dâmboviţean Drăgăești-Ungureni are crescătorie de capre.

Carnea de ied, 20 de lei kilogramul

În zonă, cererea pentru carnea de ied este mai mare decât oferta, spun crescătorii. Iar în această primăvară cei 200 de iezi se vor vinde cu 20 de lei pe kilogram.

Bogdan Vasile Păun, crescător capre: Mulţi preferă iezi. Foarte puţini preferă miel din cauza faptului că multă lumea la noi este bolnavă. Sunt obligaţi să ţină un anumit regim şi preferă carnea de ied. Singurul inconvenient este că iezii cresc mult mai greu faţă de miei

De Paşte, carnea de ied poate înlocui cu brio o friptură din carne de miel. Crescătorii o recomandă şi pentru conţinutul redus de colesterol. 

Georgiana Udrescu, vicepreşedintele CAPRIROM: Este indicată persoanelor care au probleme cardiace. Pentru copii ajută foarte mult la imunitate, atât carnea cât şi laptele de capră. Această carne este ca şi un medicament

Nutriţioniştii spun să consumăm cu măsură orice fel de carne la masa de Paşte. Mai ales dacă a fost respectat postul. Este indicat ca friptura să fie preparată la abur, la cuptor sau la grătar. Şi fie servită cu salate de sezon.  

Cererea pentru carne de ied, în creştere

Florin Bălănică, medic nutriţionist: Atunci când consumăm o carne la grătar, indiferent că vorbim de miel sau ied, vorbim de o proteină de foarte bună calitate, dar cu o digestibilitate mai redusă, adică o digeri mai greu, şi evident, de o cantitate de grăsimi saturate, grăsimi de origine animală

În magazine sau în pieţe, cererea pentru carnea de ied este în creştere.

În fermele de capre din România sunt peste 1,2 milioane de animale, crescute mai ales pentru producţia de lapte.

Florin Bălănică, medic nutriţionist: Carnea de ied şi de miel reprezintă o carne de bună calitate, cu o proteină superioară. Din nefericire, după postul cel mai lung din an, ajungem să consumăm alimente greu digerabile, cum ar fi carnea de miel şi de ied, pentru că această proteină superioară vine şi cu preţul digestibilităţii, care nu este una foarte foarte bună, şi atunci după sărbătorile pascale apar tot felul de patologii, în special gastro-duodenale

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

paste friptura carne miel ied
Întrebarea zilei
Aţi ieşit la lopată în aceste zile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza. Când scăpăm de ninsori și...
Fanatik.ro
Publicat 19.02.2025
Povestea cu mineralele Ucrainei: O superafacere în stil colonial sau o capcană...
spotmedia.ro
Publicat 19.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Ce a pățit acest tânăr, după ce a adormit așa în avion. Cum s-a răzbunat...
Gandul
Publicat 19.02.2025
S-au înțeles Putin și cu Trump pentru susținerea lui Georgescu? „O abordare...
Adevărul
Publicat 19.02.2025
Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate despre relația cu Alex Mureșan: „Nu...
A1
Publicat 19.02.2025
Horoscopul zilei de 20 februarie 2025. Berbecii au nevoie de timp pentru ei. Află...
CaTine
Publicat 19.02.2025
„Locul acesta a devenit acasă”. Andrei Perneș de la Mireasa, ultimul mesaj...
spynews.ro
Publicat 19.02.2025
Giovanni Becali nu-l uită pe Chivu: „M-a trădat și urăsc asta”. A...
GSP
Publicat 18.02.2025
Cum să crești ghimbir acasă? Simplu, accesibil și perfect pentru orice...
Click.ro
Publicat 19.02.2025
Asteroidul care „poate distruge orașe” are șanse de 1 la 32 să se izbească...
Useit
Publicat 19.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Tudor Chirilă, reacție dură după mesajul lui Elon Musk despre Călin...
libertatea.ro
Publicat 18.02.2025
Doechii a negat acuzațiile de playback la Premiile Grammy 2025: „Aveam...
ZU
Publicat 19.02.2025
De ce sunt castraveții ambalați în folie de plastic. Motivele la care nu te-ai...
Hello taste
Publicat 17.02.2025
Cum să alegi primul instrument muzical pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 19.02.2025
Soția lui Cenk Torun divorțează de celebrul actor. Motivul din spatele deciziei...
Happy
Publicat 19.02.2025
Probleme pentru Lidia Buble! Ce a pățit celebra artistă: „Mi se pare...
BZI
Publicat 19.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Diferența dintre tipurile de gripă A, B și C. Care este mai grav?
Medicool
Publicat 19.02.2025